Cursuri anti-corupţie în instituţia care are imaginea praf din cauza actelor de corupţie

Cursuri anti-corupţie în instituţia care are imaginea praf din cauza actelor de corupţie
La Consiliului Judeţean (CJ) Cluj ar urmă să se facă cursuri anti-corupţie. Instituţia s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de scandaluri, tocmai pe teme de corupţie.

Cursurile reprezintă una dintre ultimele iniţiative făcute publice de consilierul judeţean Mihai Seplecan, înainte de a pica din funcţia de preşedinte interimar al CJ. Joi, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a atacat în cotencios administrativ hotărârile prin care Seplecan a urcat, pentru câteva zile, la şefia CJ.

Cursurile ar urma să fie susţinute de personal specializat din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj şi se vor adresa tuturor angajaţilor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj.

Rolul cursurilor este, după cum afirmă Seplecan, de a promova transparenţa în exercitarea funcţiilor publice. „Pentru mine este foarte important ca persoanele de care sunt înconjurat, şi care mă ajută în implementarea proiectelor Consiliului Judeţean, să fie foarte bine pregătite în acest domeniu astfel încât atât să poată contribui atât la protecţia instituţiei în care-şi desfăşoară activitatea, cât şi a propriei lor persoane. Totodată, prin intermediul acestor seminarii vom promova transparenţa în exercitarea funcţiei şi se vor organiza, de ce nu, chiar şi teste de integritate. Profit de acest prilej să îndemn şi alte instituţii publice să procedeze în acest mod", a declarat acesta.

În urma implementării acestor seminarii, cursanţii vor reuşi să identifice, într-un timp mult mai scurt, orice faptă de corupţie de care ar fi putut lua cunoştinţă prin natura exercitării funcţiei, să o semnaleze mai departe autorităţilor abilitate şi, de ce nu, să depisteze din timp orice tentativă de acest gen, susţin reprezentanţii instituţiei.

Cursurile anti-corupţie sunt realizate în baza Hotărârii Guvernului nr. 215/2012 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015 şi a Planului Naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012-2015.

În ultimii ani, Consiliul Judeţean s-a confruntat cu mai multe cazuri de corupţie. În 2011, vicepreşedintele Radu Bica a fost arestat. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Anul acesta, preşedintele Horea Uioreanu a ajuns în arest preventiv şi a fost trimis în judecată, tot pentru acuzaţii de luare de mită.

Comenteaza