Dezbatere piste de biciclete/pietonale pe mal de Someș. Boc: ''o alternativă viabilă la transportul cu mașina și un mod de petrece a timpul liber ''

Dezbatere piste de biciclete/pietonale pe mal de Someș. Boc: ''o alternativă viabilă la transportul cu mașina și un mod de petrece a timpul liber ''

Joi, 19 octombrie, va avea loc o nouă dezbatere publică având ca temă „Someșul metropolitan - culoar verde-albastru de mobilitate sustenabilă”.

„Este un proiect care vine să aducă un plus de calitate a vieții, este vorba despre așa numitul proiect - Someșul Metropolitan, culoarul Verde - Albastru de mobilitate sustenabilă. Adică mobilitate velo și pietonală. În prima etapă vom avea un culoar de mobilitate pe malul Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida cu pregătirea extinderii lui spre Jucu, Bonțida, și de ce nu, spre Gherla și Dej.

Obiectivul acestui culoare de mobilitate fără mașină este de a conecta municipiul Cluj-Napoca în zona metropolitană, adică de a oferi o alternativă viabilă la transportul cu mașina și de a fi un mod de petrece timpul liber într-o metodă plăcută, de a transforma Someșul într-un element natural valoros, care să pună în valoare dimensiunea ecologică și dimensiunea de mobilitate a orașului nostru. Prin acest proiect venim să adăugăm încă un mijloc suplimentar de mobilitate alternativă la mașină.

Așa cum am spus, mașina face parte din viața noastră, dar nu trebuie să ne controleze viața în oraș și trebuie să avem și mijloace alternative la mașină, transportul în comun, car sharing, bicicleta, acum și acest culoar verde de mobilitate, mai avem proiectul trenului metropolitan, a centurii metropolitane cu piste de biciclete, metroul”, a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local.

Primarul a mai spus că trebuie făcute dezbateri în toate localitățile incluse în proiect. 

Joi, 19 octombrie 2023, începând cu ora 17, va avea loc o nouă dezbatere publică sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), având ca temă „Someșul metropolitan - culoar verde albastru de mobilitate sustenabilă”.
Dezbaterea se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino – Centrul de Cultură Urbană și online, pe platforma electronică ZOOM. Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC– Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Alături de modernizarea malurilor Someșului (proiect aflat în implementare în municipiul Cluj-Napoca), culoarul verde albastru de mobilitate de-a lungul Someșului reprezintă unul dintre proiectele fanion ale Planului de Mobilitate Durabilă 2021-2030 și se alătură marilor proiecte de infrastructură ale municipiului. În cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030, Zona Metropolitană își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă.

Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, Bonțida, Gherla și Dej.Obiectivul culoarului de mobilitate nemotorizată este de a conecta Municipiul Cluj-Napoca cu zona sa metropolitană.

În materie de mobilitate urbană, va oferi o alternativă viabilă transportului cu mașina personală și va fi o atracție în sine pentru cei aflați în căutarea unor activități de agrement. Astfel, râul Someșul Mic se va transforma într-un element natural valoros care contribuie la dezvoltarea orașului din două perspective: cea ecologică și cea a mobilității sustenabile.

Implementarea proiectului va extinde rețeaua de alei, de promenadă, pistele velo și spațiile verzi, urmărind principiile dezvoltării sustenabile, în care deplasările pe jos sau cu bicicleta au prioritate în fața traficului motorizat și care se desfășoară de-a lungul unui coridor natural atractiv și neafectat de poluare.

 

Comenteaza