După Kaufland, Lidl în Borhanci! Blocurile mai așteaptă

După Kaufland, Lidl în Borhanci! Blocurile mai așteaptă

Facilitățile necesare vieții cotidiene - magazine, centre medicale, școli, etc, - au întâietate în cartierul Borhanci, urmând ca locuințele să fie autorizate abia după finalizarea Centurii Metropolitane. 

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a avizat favorabil PUZ-ul de urbanizare a unui teren de peste 1.7 hectate, situat pe strada Teodor Palady, unde se dorește construirea unui supermarket LIDL, a unui centru medical, dar și a 8 locuințe semicolective cu maxim trei niveluri și câte două unități locative. Numărul total de locuri de parcare propus este de 107. Beneficiar este firma Integrated Mobile Communications, înregistrată în Florești, iar proiectant este firma de arhitectură Arhibox. 

"Pentru zona mai largă a fost elaborat în colaborare cu Centrul de Știința Datelor din cadrul UBB, un studiu de predicție privind evoluția zonei. Astfel în urma modelării GIS, se estimează că, pe o rază de 2.000 m în jurul proiectului propus, pot apărea în viitor circa 12.000 de noi locuințe în plus față de cele 528 deja existente și recepționate. Cartierul Borhanci are o gospodărie medie de 1.5 locuitori / gospodărie. Aceasta s-ar traduce în circa 18.700 de locuitori estimați în viitor. Putem considera că amplasarea în această zona a unui magazin și a unei
clădiri cu servicii publice este oportună și poate avea efectul de a reduce nevoia de mobilitate și implicit traficul între cartiere", se arată în documentația proiectului. 

Pentru modernizarea căilor de circulație, se vor dezmembra două porțiuni din terenul
reglementat. Suprafața de teren de 560,91 mp pentru lărgirea străzii Theodor Pallady și o suprafață de 281,27 mp pentru realizarea accesului din str. Borhanciului. Adiacent, pe latura vestică a terenului reglementat, există un drum de acces privat pentru locuințele din proximitate. Pentru a facilita accesul către aceste construcții, se propune dezmembrarea unde fâșii de aproximativ 1,40 m, în urmă căreia va rezulta o cale de acces mai lată.

Primarul Emil Boc a punctat că proiectul trebuie fazat: în prima etapă vor fi autorizate supermarketul și centrul medical, urmând ca locuințele să respecte termenul 2026. Momentan, capacitatea traifcului înspre acest cartier se apropie de valorile maximale, însă proiectul Centurii Metropolitane, investiție care urmează să fie realizată până în 2026, include supralărgirea străzii Borhanciului și un sens giratoriu.

Amintim că, arhitecții din municipalitate au aprobat recent și proiectul Napoca City Residence, ce propune un Kaufland cu 2 niveluri de subsol, blocuri de până la 10 etaje, birouri, spații cu funcțiuni publice, toate lângă viitoarea centură metropolitană. 

Suprafața studiată de arhitecții de la Atelier RVD este de 27.000 de metri pătrați. Actualmente acolo sunt terenuri agricole. Circulația mașinilor va fi pe 2 benzi, alături de piste de bicicliști și alei pietonale, separate de mașini printr-o perdea de arbori.

Asociați la Napoca City Residence sunt familia Dunca (patronii restaurantului Baracca) și Toth Zsolt Szilard. Numele din urmă apare într-un scandal uriaș cu imobiliare din Capitală, de pe vremea primarului Sorin Oprescu.

Comenteaza