După nămeţi, urmează Clujul sub gheaţă FOTO

După nămeţi, urmează Clujul sub gheaţă FOTO
«Iarna nu dorm, nici noaptea» este motto-ul autorităţilor naţionale şi locale pentru următoarele zile. În estul şi nordul ţării s-au prognozat ninsori. La Cluj, vine gheţuşul, spun specialiştii de la Centrul Meteo Regional Cluj. Prioritate la intervenţii au fost drumurile spre secţiile de votare sau afişele electorale, cel puţin la Cluj-Napoca.

„Baronul" PSD de Vrancea, Marian Oprişan a recomandat, duminică, la videoconferinţa cu prefecţii, Administraţiei Naţionale de Meterologie o conciliere cu Andra (cântăreaţa cu versul „ne minţim ca la meteo"), fiindcă în vremuri grele autorităţile fac planurile antizăpadă tocmai după reperele indicate de oamenii cu prognozele. Ministerul de interne Mircea Duşa a ameninţat prefecţii că are surse bune peste tot în ţară şi a cerut eficienţă mai mare, având în vedere că iarna şi alegerile s-au instalat la pachet în România. Prefectul de Cluj n-a luat cuvântul, însă, după videoîntâlnirea la nivel naţional, s-a arătat dezamăgit că iarna i-a descurajat pe clujeni să iasă la vot. Cu zăpada, totul a fost sub control, mai lent, ca-n Ardeal.

La Cluj-Napoca, ambele societăţi care se ocupă de dezăpezire au intervenit. Duminică dimineaţa s-a circulat în condiţii de iarnă, având în vedere că a nins din belşug. După prânz, societăţile au reuşit ca, pe arterele principale, să „dezvelească" asfaltul. În centru, pe mai multe artere s-au format adevărate ochiuri de apă, având în vedere că zăpafa topită a luat prin surprindere sistemul de canalizare care, potrivit Companiei de Apă Someş, este suprasolicitat la căderi masive de apă şi nu reacţionează prompt. Primarul Emil Boc a declarat de dimineaţă că se intervine pe toate cele 657 de străzi din programul de deszăpezire şi a făcut un apel către clujeni şi instituţii să-şi cureţe trotuarele de zăpadă pentru a se putea circula şi pietonal în condiţii optime.

În zone ca aleea Moldoveanu sau Edgar Quinet, clujenii au făcut muncă patriotică, având în vedere regimul juridic al unor artere, care sunt private.

Principala problemă a oraşului au fost alegerile şi afişele electorale din zona secţiilor în noaptea de sâmbătă spre duminică, nu zăpada. Operatorii de salubritate care acţionează în oraş, Rosal şi Brantner au fost mobilizaţi de Primărie să cureţe afişele din zona secţiilor de votare. „Sunt bucuros că au trecut alegerile, de acum poate ninge la Cluj. Am avut mobilizaţi de sâmbătă de la ora 16:45 până duminică, 140-150 de oameni care s-au ocupat cu dezlipirea afişelor şi cu deszăpezitul oraşului. Când ninge, prioritate cunt arterele urgenţa I, pe care am şi intervenit repetat. Azi (duminică- n.red.) am intervenit pe artere cu secţii de votare. În această seară şi luni ne vom ocupa de urgenţele II şi III şi vrem să scoatem şi zăpada din oraş. Începem cu centrul şi apoi cu cea din cartiere", a explicat şeful Rosal Cluj, Sergiu Hosu pentru ZIUA de CLUJ. Acesta a mai amintit că societatea este în plin proces de muncă patriotică pentru a curăţa arterele private din sector - zona Edgar Quinet care a fost sponsorizată deja de Primărie cu material antiderapant - sare. „Cetăţenii de pe aceste străzi private trebuiau să-şi facă contracte cu noi", a mai precizat Hossu. În cifre, societatea a intervenit cu 700 de tone de material antiderapant - sare şi cu 20 de utilaje.

Brantner a avut aceleaşi sarcini de alegeri, să cureţe mai întâi afişele electorale şi apoi, zăpada, cea din zona secţiilor fiind prioritară. Pe sectorul de est al oraşului, societatea Brantner a intervenit cu 10 utilaje şi 20 de oameni şi câteva zeci de tone de material antiderapant. „Am avut probleme cu drumul care leagă satul Pădureni de Chinteni unde nu se putea circula spre secţia de votare. Am avut o maşină împotmolită, dar am reuşit să ne descurcăm. La Cluj-Napoca, drumul este negru, deci înseamnă că ne-am străduit să asigurăm un confort pentru clujeni", a spus declarat Brantner, Eugen Vereş.


În cifre, la nivelul Clujului, s-a intervenit cu mii de tone de material antiderapant. Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan a precizat că pe Autostrada Transilvania s-au folosit peste 120 de tone, iar pe drumurile naţionale peste 1700 de tone de material antiderapant. „Pe autostradă s-a intervenit cu 12 utilaje, iar pe drumurile naţionale cu 50 de utilaje. Vom trimite 6 utilaje colegilor din judetul Hunedoara pentru a face faţă avalenşelor produse în zona Valea Jiului şi a-i ajuta să intervină", a spus Cecan. În cazul drumurilor judeţene, şeful Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Liviu Bota, a recunoscut că au existat probleme, având în vedere că stratul de zăpadă a fost în judeţ de 20 de centimentri iar în zonele de munte chiar de 40 de centimetri. Acesta a precizat că s-a intervenit cu peste 1.000 de tone de material antiderapant în noaptea de sâmbătă spre duminică şi cu un total de 135 de utilaje.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan nu a avut nimic de comunicat cu autorităţile centrale. Rămas după videoconferinţa de ieri „în familie" cu şefii de regii şi instituţii de la Cluj, prefectul de Cluj s-a arărat dezamăgit că judeţul este pe locul trei din coadă, înainte Aradului şi Timişoarei, la prenţa alegetorilor la vot. „Nu merităm o asemenea imagine", a adăugat acesta. Vuşcan a amintit că la Cluj, chiar dacă nu s-a intervenit în timp util, autorităţile au reuşit să ţină iarna sub control. „Am discutat personal cu primarii din toate cele 81 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ. La Sănduleşti sau la Ploşcoş, primarii ne-au semnalat că s-au trezit că firma care trebuia să facă deszăpezirea deţinea câte un utilaj şi au existat probleme, aşa că s-a făcut apel la drumurile judeţene. Codul galben va ţine pentru Cluj până mâine (astăzi-n.red.) la ora 11:00. Am depăşit vârful de intemperii. Cu toate că codul meteo este doar o sperietoare, rămânem pe poziţii. Nu se doarme în noaptea asta", a spus prefectul. Mai mult, prezenţi la disucţii, reprezentanţii Centrului Meteo Regional Cluj au declarat că în următoarele zile se anunţă pentru Cluj temperaturi foarte scăzute. „În zonele depresionare se anunţă minime de -9 grade. Acum zăpada este umedă şi ne vom confrunta cu o altă problemă: gheţuşul", au spus aceştia. „Din păcate aşa suntem noi, greu ne facem curăţenie în faţa casei. De dimineaţă nu s-au curăţat nici aleile spre secţiile de votare. Nu există drumuri blocate şi localităţi fără energie electrică în judeţ", a mai spus prefectul de Cluj.

 

Comenteaza