Gheretele abandonate din oraș vor fi ridicate. Află ce îngreunează identificarea lor

Gheretele abandonate din oraș vor fi ridicate. Află ce îngreunează identificarea lor
Gheretele și tonetele abandonate pe domeniul public al municipiului vor fi ridicate, însă identificarea lor nu este o muncă ușoară, susțin reprezentanții primăriei clujene.

Aproape că nu există vreo arteră principală de circulație care să nu aibă cel puțin o gheretă sau o tonetă. Dacă în centrul orașului acestea au un aspect îngrijit, nu același lucru se poate spune despre cele amplasate în cartiere, care de multe ori sunt murdare și neîntreținute. Situația este și mai gravă în cazul celor abandonate, a căror înfățișare pare a fi desprinsă dintr-un film post-apocaliptic. 

Reprezentanții primăriei susțin că monitorizarea acestor tip de chioșcuri este permanent în atenția lor, însă identificare lor este îngreunată de schimbarea constantă a proprietarilor.

"Aspectele semnalate fac în permanență obiectul activității noastre, deoarece elementele de comerț stradal suferă în mod continuu modificări. Astfel, se schimbă în mod frecvent proprietarii, în urma operațiunilor de vânzare-cumpărare a gheretelor, transcriindu-se abonamentele pe noii titulari. Unii deținători își încetează activitatea din cauza condițiilor economice, abandonând elementele de comerț stradal pe domeniul public, alți deținători își suspendă temporar activitatea datorită sezonului friguros sau a altor condiții", se arată într-un răspuns al primăriei dat consilierului local Ioan Bîldea.  

Conform documentului citat, pe domeniul public se găsesc un număr de 291 de gherete. Dintre acestea 229 au autorizație de construire și abonamente, în timp ce alte 51 sunt gherete de presă-carte, care inițial au fost amplasate în baza autorizațiilor de construire și a contractelor de asociere cu Consiliul Local, iar în prezent au întocmite fișe de calcul pentru ocuparea spațiului public. 

În restul de 11 gherete existente nu se desfășoară nicio activitate, motiv pentru care autoritățile locale au început procedurile pentru ridicarea lor de pe domeniul public. Potrivit datelor prezentate, în cursul anului 2015 au fost înlăturate nouă gherete abandonate.

Conform noului PUG, nu se mai pot elibera autorizații de construire pentru chioșcuri și gherete, fiind posibilă doar primirea unei autorizații temporare pentru comerțul stradal, a cărei valabilitate variază între 30 de zile și câteva luni.

Comenteaza