Lucrările de deviere a Someşului, în zona Aeroportului, încep în martie. Cât costă

Lucrările de deviere a Someşului, în zona Aeroportului, încep în martie. Cât costă
Lucrările de deviere a Someşului, în zona Aeroportului, vor începe din martie, anunţă Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Circa jumătate din valoarea proiectului - 82.561.87 de lei - sunt fonduri nerambursabile, acordate prin POS Mediu.

Conform directorului ABAST, Dan Canta, lucrările finanţate de autorităţile de management a POS Mediu vizează doar părţile din zonele de vest şi de est de Aeroport. 

Administraţia Bazinală de Apă(ABA) Someş-Tisa a anunţat azi obţinerea unei finanţări în valoare de 18 milioane de euro pentru lucrările de deviere a Someşului Mic în zona aeroportului. Fondurile sunt nerambursabile şi asigură finanţarea în proporţie de 52,6% a lucrărilor. Acestea au fost obţinute prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 5, al cărei scop este protecţia împotriva inundaţiilor. Obţinerea acestei finanţări permite ca pista de aterizare de 2100 de metri să devină funcţională în acest an.

Solicitarea ABA Someş-Tisa pentru obţinerea fondurilor a fost aprobată în şedinţa de analiză a firmei de consultanţă UE Jaspers, din data de 18 februarie 2013.

"La momentul actual, lucrăm împreună cu proiectantul la întocmirea documentaţiei, vizând lucrările care vor fi finanţate prin POS Mediu", spune directorul Dan Canta. "Ultimul pas îl reprezintă întocmirea cererii de finanţare. Propunerea ABA Someş-Tisa a fost transmisă Unităţii de Management a Proiectelor, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române". Mai departe, fluxul de transmitere cuprinde Autoritatea de Management POS Mediu, Axa Prioritară 5, urmând ca apoi cererea de finanţare să fie depusă la firma de consultanţă UE Jaspers. În final, fluxul parcurge traseul invers, până la ABA Someş-Tisa".

 

"Devierea Someşului Mic în zona aeroportului" este parte componentă a proiectului "Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca". Acest proiect amplu cuprinde lucrări specifice care constă în amenajarea albiei, îndiguiri, construirea zidurilor de sprijin şi consolidarea malurilor, pe Someşul Mic şi pe afluenţi - Becaş, Murători, Zăpodie, Canalul Morii, confluenţă cu râul Nadăş - în Cluj-Napoca.

În urma licitaţiei lansate, lucrările au fost contractate, iar în faza actuală s-a finalizat proiectul tehnic al lucrării. Contractul de lucrări( proiectare, verificare proiect şi execuţie) a fost adjudecat de către asocierea formată din: SC Socot SA, SC Tehnodomus SA, SC Azimut COM SRL şi SC Aquaprociv Proiect SRL.

Comenteaza