Ministrul pentru Cercetare a înmânat titlul pentru primul parc ştiinţific al CJ Cluj - Tetapolis

Ministrul pentru Cercetare a înmânat titlul pentru primul parc ştiinţific al CJ Cluj - Tetapolis
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a acordat, joi, titlul de parc ştiinţific şi tehnologic proiectului Tetapolis, care va fi înfiinţat de CJ Cluj, în urma unei investiţii estimate la circa 50 de milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia înmânării către autorităţile judeţene a titlului de parc ştiinţific şi tehnologic pentru Tetapolis, că acest proiect a reuşit să aibă o pornire foarte bună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Toate lucrurile sunt la început, aşa cum este şi Tetapolis, dar au început deja colaborări, acorduri semnate, sunt participări importante, sunt şi câteva rezultate concrete. Mai este mult până departe, dar nu putem să nu recunoaştem faptul că acest parc ştiinţific a reuşit să aibă o pornire foarte, foarte bună. Din acest motiv am dorit să vin personal pentru a înmâna acest titlu de parc ştiinţific şi tehnologic", a spus Costoiu.

La rândul său, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă, că exemplul după care a fost iniţiat proiectul Tetapolis este parcul ştiinţific din Berlin, unde funcţionează peste o mie de companii din domeniul biotehnologiilor, opticii, IT-ului sau media, şase institute de cercetare ale universităţilor şi 11 centre de cercetare non-universitare.

"La Cluj, parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis va fi creat la o scară mai mică, pe un teren de aproximativ zece hectare de teren viabilizat, în care vor fi construite clădiri moderne - birouri, incubatoare de afaceri şi mai multe laboratoare de cercetare pentru tehnologii inovative. În acest moment există două posibile variante pentru localizarea viitorului parc Tetapolis, respectiv în cadrul Parcului Tetarom I, după extinderea acestuia, sau pe un teren aflat pe raza comunei Baciu. Suntem convinşi de faptul că edificarea acestui parc va urma modelul de succes dezvoltat de Tetarom prin intermediul actualelor sale parcuri industriale", a spus Uioreanu.

Potrivit acestuia, Tetapolis este singurul parc ştiinţific din România realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat.

În iunie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, anunţa că instituţia pe care o conduce va înfiinţa primul parc ştiinţific şi tehnologic din România, care se va numi Tetapolis şi în care vor funcţiona laboratoare de cercetare şi incubatoare de afaceri.

"Consiliul Judeţean Cluj doreşte să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom şi mediul universitar şi va înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), reţeaua mondială de parcuri ştiinţifice şi zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezenţa universităţilor de aici, a experienţei acestora, şi a unui mediu de afaceri dinamic. Urmează să încheiem un protocol în perioada următoare cu universităţile şi mediul economic. Acest parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar", spunea atunci Uioreanu.

 

Comenteaza