Video Foto Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență

Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
| Foto: ZIUA de CLUJ
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență
Moment istoric la Cluj! S-a dat prima lopată pentru Spitalul Regional de Urgență

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a organizat sâmbătă, 18 mai, ceremonia de spargere a solului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, care a însemnat începerea efectivă a lucrărilor la acest obiectiv.

La eveniment au participat, printre alții, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, fostul premier și actual lider al PNL, Nicolae Ciucă, edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, edilul comunei Florești, Bogdan Pivariu, președintele PNL Cluj, Daniel Buda, liderul PSD Cluj, Vasile Dîncu, rectorul UMF, Anca Buzoianu.

Alexandru Rafila a spus că oamenii așteaptă mai puțină politică și mai multă responsabilitate în interesul comunității.

Au început lucrările la toate cele trei spitale Regionale din România. Avem o inaugurare simbolică acum, deoarece constructorul lucrează deja de o lună de zile și aproape 10% din lucrările pe care le realizează sunt finalizate. Calitatea asistenței medicale în România se îmbunătățește vizibil. Sunt foarte optimist pentru această construcție de la Cluj. Va deservi întreaga regiune. Spitalul acesta va deveni un reper pentru Ardeal. Spitalul se va face, dar trebuie să fim siguri că vom avea un acces rapid pentru pacienți. Trebuie găsită o soluție până atunci și sunt sigur că se va găsi. Traficul în această zonă este complicat. Oamenii așteaptă mai puțină politică și mai multă responsabilitate în interesul comunității”, a afirmat ministrul Sănătății.

Liderul Partidului Național Liberal a transmis că Spitalul Regional de Urgență Cluj este un proiect așteptat de foarte mulți ani.

Cred că trebuie să vorbim puțin despre ce se întâmplă astăzi aici. S-a vorbit destul în toți acești ani. Este un proiect așteptat de foarte mulți ani. Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, indiferent de formațiunea politică, să ne ocupăm de accesul la servicii medicale performante. Este un gest de recunoaștere față de truda medicilor și profesorilor din România. Clujul merită acest lucru cu prisosință. Nu de multe ori am auzit că cel mai bun medic din zonă este acceleratul de Cluj. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect”, a declarat Nicolae Ciucă.

Edilul din Cluj-Napoca a anunțat că, în perioada următoare, vor începe lucrările la Centura Metropolitană și la metroul de la Cluj, ambele pentru a facilita accesul la Spitalul Regional.

Aș vrea să spun următoarele lucruri: ce se întâmplă astăzi, la Cluj, este un moment de istorie, atât pentru clujeni, cât și pentru întreaga Transilvanie. Forțele politice care astăzi conduc România, chiar dacă sunt adversari istorici, au reușit să-și dea mâna și să facă un asemenea obiectiv. Mă bucur că am reușit să schimbăm proiectul metroului, cu aprobarea Guvernului și a UE, pentru ca acesta să înceapă din Florești și să asigure un nou acces la acest Spital Regional. În următoarele 30 de zile încep lucrările la metrou, începând de aici, din Florești. De asemenea, vinerea viitoare, pe 24 mai 2024, încep lucrările la primul tronson al Centurii Metropolitane de la Cluj. Menirea principală este lărgirea de la 4 la 6 benzi a drumului Cluj-Florești pentru a asigura, în primul rând, un acces direct suplimentar la Spitalul Regional de Urgență”, a afirmat Boc.

Șeful CJ Cluj a subliniat că forul administrativ județean se va ocupa în continuare de infrastructura aferentă acestui obiectiv.

O să vorbesc puțin pentru că eu sunt un om al faptelor. Aș spune că acest teren are o istorie lungă, poate chiar o telenovelă. Ani de zile ne-am chinuit să rezolvăm problema terenului. În 2018 am reușit să-l predăm Ministerului Sănătății. Acum este un nou început. Mă bucur că am ajuns aici. Le mulțumesc mai marilor de la București pentru că au înțeles că această colaboare între cele două partide responsabile este cheia în a reușit în multe proiecte regionale. Oamenii așteaptă de la noi fapte și lucruri concrete. Consiliul Județean va continua să se implice în infrastructura de la acest proiect”, a precizat Alin Tișe.

Primarul Bogdan Pivariu a dat asigurări că primăria Florești va rămâne un partener de „nădejde” în implementarea acestui proiect.

Suntem la un moment istoric, debutul lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență. Cu fiecare pas și fiecare etapă parcursă punem bazele pentru a edifica acest spital. Medicii noștri vor salva vieți aici. Spitalul Regional de Urgență înseamnă acces la servicii medicale de calitate și, cel mai important, înseamnă speranță. Vreau să vă asigur că primăria Florești este un partener de nădejde. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, să ne țină sănătoși și să implementăm cu succes acest proiect”, a spus primarul Floreștiului.

Amintim, în urmă cu o lună a început organizarea de șantier la Spitalul Regional Cluj.

Antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale spitalului este Ubitech Construcții SRL, care va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora.

Contractul, cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural, medical, al echipamentelor și a tehnologiei IT. În proiectul spitalului sunt prevăzute 22 săli de operație, 4 săli de nașteri și 849 de paturi (106 paturi vor fi pentru îngrijiri critice, inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).

Comenteaza