Nicoară vrea parteneriat public-privat pentru Băile Someşeni

Nicoară vrea parteneriat public-privat pentru Băile Someşeni
Un parteneriat public-privat pentru relansarea complexului de băi termale din Someşeni, acesta ar trebui să fie una dintre priorităţile primăriei, este de părere liberarul Marius Nicoară.

Pentru clujeni, pentru dezvoltarea turismului în general, Primăria Cluj-Napoca are obligaţia de a-şi întoarce faţa spre resursele oraşului, iar în acest sens, modernizarea complexului Băile Someşeni ar trebui să reprezinte o prioritate, consideră liberalul Marius Nicoară. El a explicat că deşi e vorba despre o proprietate privată, administraţia locală poate să încheie un parteneriat public-privat, care să vină în beneficiul oraşului. Astfel, clujenii nu ar mai fi nevoiţi ca pentru un weekend de relaxare să fugă până în Ungaria la Hajduszoboszlo sau la Debrecen. Complexul Băilor Someşeni poate lesne să găzduiască proiecte similare, un aquapark sau chiar un Disneyland, spune Nicoară.

Până în prezent, primăria nu a reuşit să implementeze proiecte de anvergură care să asigure o dezvoltare a Clujului pe termen lung, a afirmat liberalul Marius Nicoară ieri dimineaţă, la REALITATEA FM Cluj. Dacă va câştiga Primăria Clujului la alegerile din 10 iunie, acesta va avea ca prioritate realizarea unei serii de parteneriate public-private care să genereze investiţii puternice atât în sectorul turistic, în domeniul industrial şi IT, cât şi pe plan social şi cultural.

"Întotdeauna am gândit în perspectivă, aşa am fost educat şi aşa am acţionat şi când am fost preşedinte al Consiliului Judeţean. De altfel, am demonstrat cât de important este să creezi infrastructură puternică, de care să te poţi folosi nu doar pe moment. Am creat parcurile industriale, iar Nokia, Emerson şi multe alte firme au avut unde să-şi dezvolte proiectele de investiţie. Din păcate, a plecat Nokia, însă infrastructura pe care am realizat-o în Jucu permite să atragem oricând alţi investitori acolo, iar ca dovadă stă faptul că deja două nume importante de investitori şi-au anunţat venirea. Asta înseamnă să gândeşti pe termen lung, să implementezi proiecte care la rândul lor să genereze investiţii, să contribuie la dezvoltarea Clujului", a spus Marius Nicoară. În opinia sa, nici unul din proiectele majore anunţate de Emil Boc în 2004 nu s-au concretizat.

"Unde sunt acele cartiere de locuinţe pentru tineri pe care le-a anunţat Emil Boc? Unde sunt centurile ocolitoare şi incubatoarele de afaceri promise? Din păcate, au lansat proiecte doar pe hârtie, pentru care nu au găsit niciodată soluţii de finanţare. Iar în privinţa cartierelor de locuinţe, toate parteneriatele pe care le-au încheiat au ajuns să fie blocate în instanţă din pricina licitaţiilor trucate", a spus Nicoară. El a avertizat că un prim pas pe care va trebui să-l facă în momentul în care va ajunge la primărie este să analizeze toate aceste litigii şi să găsească soluţii pentru a valorifica terenurile din zona Lomb şi Dealul Sf. Gheorghe. "Dacă va fi nevoie, voi intra la renegocieri cu cei care astăzi au parteneriate cu primăria, pentru a dezvolta un nou centru de industrii şi IT, un pol de cercetare, pentru că avem atâtea universităţi în Cluj-Napoca şi este păcat să nu profităm de capacitatea lor. Se impune să dezvoltăm infrastructura pentru dezvoltarea culturii, dar şi să realizăm locuinţe pentru tineri", a spus Nicoară.

Pentru dezvoltarea turismului este obligatoriu să fie exploatate resursele de care beneficiază oraşul. "Este mare păcat că nu ştim să exploatăm ceea ce avem. Am ajuns ca locuitorii din Cluj-Napoca să se ducă în weekend în Ungaria, la Hajduszoboszlo sau la Debrecen, în loc să se poată bucura de băile termale aici, la ei acasă", a comentat Nicoară. Acesta susţine că va purta negocieri cu actualii proprietari ai complexului Băile Someşeni, în vederea încheierii unui parteneriat public-privat. "Tot acest complex este extrem de generos, iar dacă ar fi pus în valoare aşa cum s-ar cuveni, turismul clujean s-ar dezvolta foarte mult. Se poate amenaja acolo inclusiv un aguapark şi chiar un Disneyland, nu trebuie decât să ne punem de acord cu proprietarii şi să realizăm un parteneriat care să vină în sprijinul Clujului şi al clujenilor", a spus Nicoară.

Mai mult, acesta a atras atenţia că primăria nu s-a implicat deloc în proiectul de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, deşi acest obiectiv este principalul motor de dezvoltare economică a oraşului. "Este absolut necesar să încheiem un parteneriat cu administraţia judeţeană, pentru a găsi soluţiile cele mai bune pentru dezvoltarea aeroportului clujean. De mai bine de patru ani, planurile de dezvoltare ale acestui obiectiv merg foarte prost, iar asta pentru că de pe vremea lui Funar aeroportul nu a mai beneficiat de nici un leu de la primărie", a spus Nicoară.

 

 

Etichete
Comenteaza