Noul PUG al municipiului îi sperie pe membrii Consiliului Civic Local

Noul PUG al municipiului îi sperie pe membrii Consiliului Civic Local
Arhitectul Ionel Vitoc a susţinut că Primăria nu ar fi trebuit să-i excludă pe specialiştii din dezbaterile organizate pe tema Planului Urbanistic General.
Noul Plan Urbanistic General (PUG) ar putea ajunge să încurce mai mult decât să rezolve funcţionalitatea municipiului Cluj-Napoca, în următorii 20 de ani – au apreciat, astăzi, membrii Consiliului Civic Local. Moderator al dezbaterii, arhitectul Ionel Vitoc a susţinut că Primăria nu ar fi trebuit să-i excludă pe specialiştii din dezbaterile organizate pe tema PUG-ului.

„Aceste dezbateri publice au fost rezolvate cu asistenţa clientelară. De regulă, cei pe care Primăria nu-i agrează, nu sunt solicitaţi să participe la dezbaterile şi întrunirile care privesc interesele oraşului. În schimb sunt adunaţi întotdeauna cei care sunt de acord cu ei. Vin şi ziarele, consemnează că toată lumea a fost de acord şi apoi ne trezim cu tot felul de disfuncţionalităţi. Aşa ajungem să ne întrebăm de ce un proiect care viza crearea a şase benzi de circulaţie pe Calea Moţilor nu s-a mai făcut şi am ajuns acum să avem ceea ce se vede. Cum se face că în zona BRD s-a ajuns la situaţia actuală, la fel şi în zona fostei Bănci Agricole. Pentru că întotdeauna au fost nişte clienţi buni pentru Primărei, iar lucrurile s-au rezolvat în favoarea lor”, a comentat Vitoc.

La rândul său, omul de afaceri Iosif Pop a avertizat că lucrările la noul PUG avansează şi că ar trebui propus Primăriei ca partea de infrastructură să fie foarte bine integrată. „Vorbim de un proiect urbanistic care ne planifică funcţionalitatea Clujului pentru următorii 20 de ani. Din acest motiv, cred că infrastructura ar trebui gândită cel mai bine. Avem nevoie de artere suspendate, de noi legături între aeroport şi centru. Pentru că este inadmisibil să faci două ore şi jumătate din Frankfurt până în Cluj-Napoca, iar din Aeroprot să mai ai nevoie de alte două ore şi jumătate pentru a ajunge în centrul oraşului”, s-a plâns Pop.

El a atenţionat că echipa PUG lucrează cum ştie, îşi încasează banii apoi dacă cineva aduce reproşuri ulterior, ele nu vor mai fi acceptate. „Vor veni şi ne vor întreba, ca şi în alte cazuri, acum ne-am trezit? Ne vor spune că e prea târziu pentru corecturi. Şi lucrurile vor rămâne aşa. De aceea trebuie să intervenim acum cu propuneri”, a adăugat acesta. Reprezentanţii Consiliului Civic s-au angajat să lanseze o listă de propuneri Primăriei, în cel mai scurt timp, legat de modul în care trebuie să evolueze proeictul PUG-ului. „În primul rând le vom cere să ţină sema de vechile studii urbanistice realizate pentru oraşul nostru, pentru că şi acestea au fost realizate de către specialişti importanţi, iar ele relevă multe posibilităţi pentru modul în care s-ar putea rezolva circulaţia”, a spus Vitoc.

Comenteaza