Video Obiectiv important pentru forul județean. Tișe: „99% din populația Clujului să fie racordată la rețeaua de apă”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 19 Feb 2021, 15:11
- Administraţie
- Ascultă știrea
Președintele Consiliului Județean Cluj își dorește ca în următorii patru ani, 99% din clujeni să fie racordați la rețeaua de apă și 90% la cea de canalizare.
Forul administrativ județean a realizat în 14 ani o creștere a beneficiarilor serviciilor de furnizare apă de la 400.000 locuitori la 850.000 locuitori. Alin Tișe a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre proiectele Companiei de Apă „Someș” S.A.
„Forul administrativ județean are ca țintă în acești ani în care implementează un proiect de 350 de milioane de euro, acoperirea a peste 99% din populație la rețeaua de apă și aproape de 90% la rețeaua de canalizare. Aceasta este țina noastră pentru următorii patru ani.
Consiliul Județean (CJ) este acționar cu 99,7% la această companie de apă, dar ea de fapt gestionează bugetul public și bani europeni. Prin acest operator, CJ Cluj face aceste extinderi de rețele de apă, fiind practic cei care decidem în compania respectivă, fiind o societate pe acțiuni”, a declarat la ZIUA LIVE, liderul CJ Cluj.
Tișe a mai spus că județul Cluj este singurul din România care în prezent nu are toalete în curte la școli, iar aproape toate școlile au apă curentă, cu mici excepții și potabilă. „Pentru a obține mai mulți bani europeni, am optat pentru această asociere cu CJ Cluj și CJ Sălaj și atunci această companie înființată de noi a devenit practic o companie regională și fiind o entitate regională, suma pe care poate să o obțină din bani europeni a crescut. A fost o strategie câștigătoare”, a explicat președintele CJ Cluj.
Stația de tratare a apei din Gilău va fi remodernizată cu bani europeni
Joi, 18 februarie 2021, a fost semnat contractul de lucrări privind „Reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apei Gilău”, investiție finanțată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020, în valoare totală de 355,6 milioane de euro. Lucrările vor debuta cât de curând, în cursul lunii martie, durata acestora fiind de maxim 27 de luni.
„În momentul de față, Cluj-Napoca este alimentată cu apă din lacurile de la Tarnița și care apă ajunge în primul rând în această stație, la Gilău. De acolo o distribuim către tot județul, înclusiv în municipiu Cluj-Napoca. Este stația principală, prima de epurare care vine în acest mecanim de tragere a apei din lac și pomparea în conducte”, a precizat Tișe.