Oportunitate de 7 milioane de euro. Primăria îşi schimbă filosofia privind curăţenia stradală şi deszăpezirea
- Scris de Ionel Lespuc
- 27 Feb 2017, 15:50
- Administraţie
- Ascultă știrea
Clujenii se plâng, prin toate modalităţile pe care le au la îndemână, că oraşul este murdar. Cei care nu aruncă mizerie pe jos îi arată cu degetul pe cei care au acest prost obicei. Şi unii, şi alţii arată cu degetul Primăria. Serviciul de salubrizare stradală este externalizat: Clujul a fost împărţit în două mari sectoare şi există două societăţi angajate. Una, Brantner Veres, se ocupă de sectorul II şi a câştigat anul trecut o licitaţie pe opt ani; acesta se derulează din 8 decembrie 2016. Cealaltă, Rosal, mai are contract până în octombrie 2017 pentru sectorul I, după ce Curtea de Apel a anulat anul trecut ultima dintre procedurile de atribuire (a fost un întreg lanţ de licitaţii contestate şi anulate). Pentru acest sector, municipalitatea a decis să schimbe regulile jocului.
Atenţie! Nu trebuie confundate serviciile de salubrizare stradală şi deszpăzire, care prevăd curăţarea carosabilului, a trotuarelor de mizerie sau de zăpadă, cu cele de salubritate, adică de ridicare a deşeurilor.
Un studiu de oportunitate, ce urmează să fie prezentat marţi consilierilor locali, arată că delegarea gestiunii pentru opt ani, aşa cum s-a făcut până acum, nu ar fi cea mai fericită soluţie. Şi că Primăria a perseverat în greşeală. O analiză SWOT pretinde că ar exista o variantă cu mai puţine puncte slabe şi ameninţări: un contract-cadru pe patru ani.
"Am decis să facem un studiu de oportunitate ca să stabilim care este modalitatea de contract mai favorabilă. Procedura ne-a indicat că este vorba despre un contract-cadru pe patru ani. Am supus atenţiei consilierilor locali un proiect de hotărâre, ca să ştim din timp cum să procedăm la licitaţia următoare şi să putem intra în operare", a spus city-managerul Gheorghe Şurubaru.
32.966.249,89
de lei, fără TVA, este valoarea estimată a contractului de salubrizare pe patru ani, fără redevenţă. Adică 7.307.159 euro, la cursul de schimb al BNR de luni.
În contractul nou, Primăria vrea să solicite unele îmbunătăţiri ale serviciilor, faţă de cele actuale. Suprafaţa pe care o va avea câştigătorul licitaţiei pentru sectorul I va fi mai mare decât în prezent, prin introducerea unor artere suplimentare; de asemenea, frecvenţa măturatului manual, a spălării şi stropirii străzilor va fi mai mare. "Facem presiuni asupra firmelor de salubrizare să cureţe cât mai bine oraşul. Deja în weekendul acesta cred că s-a văzut că au ieşit mai multe utilaje, pentru că şi vremea a permis acest lucru", a subliniat Şurubaru.
353
de străzi şi trotuare fac parte în prezent din sectorul I al Clujului, curăţat şi desăpezit (încă) de Rosal. Este vorba despre o suprafaţă de 1.500.000 de metri pătraţi.
Municipalitatea este decisă să controleze cum se cuvine serviciile de salubrizare, după ce, în 2015, două angajate au ajuns la DNA pentru că au permis ca o societate comercială să încaseze bani pentru dezinsecţie şi deratizare fără să fi efectuat respectivele proceduri. "Monitorizăm programele de spălare şi măturare. Ies la verificări atât inspectori din Primărie, cât şi reprezentanţii Poliţiei Locale. Dacă se constată încălcări ale contractului, trecem la sancţiuni. Chiar săptămâna trecută am dat amenzi ambelor firme de salubrizare. Avem posibilitatea să vedem unde acţionează utilajele şi prin GPS", a menţionat city-managerul Gheorghe Şurubaru.
Cum sunt compuse sectoarele Clujului
Sectorul I: cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Dâmbu Rotund, Gruia, Plopilor, centru - Piaţa Mihai Viteazu, străzile Cuza Vodă, IP Voiteşti, Horea, Căii Ferate.
Sectorul II: cartierele Gheorgheni, A. Mureşanu, Mărăşti, Iris, Bulgaria, centru - Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Calea Turzii, strada Dacia.