Opoziţie faţă de un bloc autorizat între casele din Bună Ziua. „S-a făcut o derogare generoasă"
- Scris de Ionel Lespuc
- 27 Ian 2017, 16:57
- Administraţie
- Ascultă știrea
Pe strada Mihai Românul, din cartierul Bună Ziua, există un proiect imobiliar ambiţios. Două dintre clădiri au fost deja autorizate; este vorba despre un bloc de şapte etaje şi unul cu două. Alte zece imobile formate din parter şi două etaje sunt în curs de autorizare.
APUC) şi mai mulţi locuitori din cartier se opun ridicării celei mai impozante clădiri a ansamblului, care iniţial trebuia să aibă 12 niveluri (parter, mezanin şi 10 etaje), iar apoi a fost redusă la parter şi şapte etaje. De altfel, APUC a şi înaintat o plângere prealabilă, care va fi dezbătută în şedinţa de Consiliu Local de marţi.
„Autorizaţia este de P+7, dar şi aşa este mult pentru o zonă de P+2. Când s-a elaborat planul urbanistic zonal (PUZ) s-a făcut o derogare generoasă. Este foarte interesant că alături se construiesc duplexuri cu un etaj şi mansardă, iar pe parcela aceasta s-a permis (iniţial) P+M+10. Noi am înaintat o plângere prealabilă şi vom vedea dacă ajungem în instanţă.
Clădirea ar urma să aibă volum mare, deci multe apartamente. Vecinii sunt nemulţumiţi că mai vin 100 de maşini pe strada lor, şi toată lumea ştie cât de greu se pătrunde în orele de vârf pe Calea Turzii, respectiv că îşi pierd intimitatea dacă lângă curtea lor se construieşte un bloc cu şapte etaje", a spus Elek Levente, preşedintele APUC.
În informarea adresată consilierilor locali, directorul Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban, şi arhitectul-şef, Ligia Subţirică, propun respingerea plângerii prealabile ca nefondată.
„Actul administrativ este emis cu exces de putere şi în mod nelegal, deoarece HCL a cărei revocare se solicită a fost emis pentru motive subiective, pentru a asigura satisfacerea intereselor imobiliare a unor particulari, ceea ce reprezintă o deturnare nepermisă de la scopul instituit prin lege, având în vedere faptul că orice chestiune de urbanism reprezintă în primul rând o chestiune de ordin şi interes public", se arată în plângerea prealabilă a celor de la APUC.
Planul Urbanistic Zonal pentru acest ansamblu a fost obţinut încă din 2008 de societatea Master Car Cluj, care are ca acţionare două doamne. Proiectul a fost, însă, cumpărat de un consorţiu de dezvoltatori. Cel mai cunoscut este, din informaţiile obţinute de ZIUA de CLUJ, Vasile Lup, un milionar penticostal, acţionar şi administrator al lanţului de depozite de materiale de construcţii Clar.
Elek a precizat că doi dintre constructori sunt vecini ai săi, care locuiesc pe strada Măceşului. „Ne cunoaştem, dar nu vor beneficia de tratament preferenţial. Dacă adunarea generală a APUC va decide să atacăm proiectul în instanţă, aşa vom face", a precizat Elek.
APUC se numea iniţial Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a străzii Măceşului şi a fost înfiinţată după ce pe această arteră din Bună Ziua s-a aprobat construirea unui ansamblu cu nouă blocuri turn. Scandalul de acum trei ani a ajuns în instanţă şi nu există încă un verdict.
Informaţiile obţinute de ZIUA de CLUJ arată că dezvoltatorii sunt sensibili la demersul vecinilor şi că se caută o soluţie de compromis. Discuţiile care se poartă sunt legate de scăderea nivelului construcţiei de la P+7 (aproape 150 de apartamente) la P+5, care ar însemna circa 105 apartamente, sau chiar la P+4, adică semnificativ sub 100 de apartamente.