Panouri electronice cu locurile vacante din parcări, plasate în nouă locuri din Cluj

Panouri electronice cu locurile vacante din parcări, plasate în nouă locuri din Cluj
În zone centrală şi pericentrală a Clujul vor apărea panouri electronice menite să îi ghideze pe şoferi.

Clujul va avea în scurt timp panouri electronice care vor informa şoferii despre situaţia locurilor vacante din oraş. Primăria a decis să instaleze 27 de astfel de panouri în nouă puncte din zona pericentrală şi centrală. Va exista câte un panou pentru fiecare parcare, astfel că pe un stâlp vor fi instalate câte două, trei sau chiar patru panouri.

Panourile vor fi instalate în următoarele puncte:
- patru panouri pe Calea Turzii
- patru panouri în Piaţa Cipariu
- patru panouri pe Bulevardul 21 Decembrie, înainte de intersecţia cu strada Constanţa
- trei panouri pe strada Horea
- două panouri pe strada Moţilor, înainte intersecţiei cu Clinicilor
- trei panouri pe strada Garibaldi
- două panouri în Piaţa Horea, Cloşca şi Crişan
- trei panouri pe strada Victor Babeş
- două panouri pe strada Emil Isac, vizavi de Opera Maghiară

„Am gândit aceste panouri în aşa fel încât să îl direcţioneze pe şofer către parkingurile existente. Vom amplasa şi alte panouri, pe măsură ce se vor realiza şi alte parkinguri", a spus viceprimarul Dan Tarcea. Panourile urmează să fie cumpărate de Primărie; dimensiunea fiecăruia va fi de circa 60-70 de cm pe 15. Tabelele electronice vor fi instalate pe stâlpii existenţi din fiecare punct.

Noile panouri vor folosi softul aplicaţiei ClujParking, lansată în primăvară. Aceasta oferă în timp real informaţii despre numărul de locuri libere din parcările aflate în zona centrală accesibile de pe smartphone, atât în sistemul de operare android, cât şi iOS.

"Adunăm date pe server referitoare la numărul total de locuri, dar şi predicţii, pentru că e bine ca oamenii să aibă şi nişte predicţii privind gradul de ocupare al parcărilor. Avem module hardware legate pe bariere, iar informaţiile se actualizează în fiecare minut", spunea informaticianul Marcel Ielcean, de la Primăria Cluj, pentru ZIUA de CLUJ.

Prin aplicaţia Cluj Parking sunt monitorizate la ora actuala şapte parcări şi parking-uri din zona centrală şi semicentrală (parking Moţilor, parking Sala Polivalentă, parking CluJ Arena, parcare Unirii, parking Multiplex Leul, parcare Cipariu, parcare Mihai Viteazu), însumând 1.612 locuri de parcare.

Parcările monitorizate prin aplicația ClujParking sunt:
• parking Moților (public) - 382 de locuri de parcare
• parcarea din Piața Unirii (publică) - 103 de locuri de locuri de parcare
• parcarea din Piața Mihai Viteazul (publică) - 74 de locuri de parcare
• parcarea din Piața Cipariu (publică) - 100 de locuri de parcare
• parking Sala Polivalentă (public) - 440 de locuri de parcare
• parking Multiplex Leul (privat) - 210 de locuri de parcare
• parking Cluj Arena - 303 de locuri de parcare

În acest moment, sunt peste 10.000 de persoane care au instalată pe telefon aplicația Cluj Parking, atât pe sistemul Android, cât și pe iOS. Prin intermediul aplicației, primăria poate trimite notificări către cei care au instalat aplicaţia, astfel încât ei să fie anunţati imediat despre unele evenimente care îi interesează (se poate transmite dacă o parcare este cu intrare liberă într-o zi sau dacă este închisă ori dacă este un blocaj, un accident într-o anumită zonă).

Aceste notificări pot fi trimise şi tuturor utilizatorilor, dar şi numai unor grupuri de utilizatori, cum ar fi cei care au salvat un parking ca preferenţial, cu acceptul prealabil al utilizatorului. Astfel, la instalare utilizatorul este întrebat dacă doreşte sau nu să primească notificări, la fel ca la orice altă aplicaţie.

DECLARAŢIE
„Propunerea a venit de la viceprimarul Dan Tarcea şi este foarte bună. Să punem panouri electronice cu numărul de locuri din parcări, în locuri vizibile, de mare circulaţie, astfel încât şoferii să ştie exact unde pot să îşi lase maşina. Nu ştim deocamdată câte panouri vor fi, este prea recentă discuţia pe care am avut-o"
Emil Boc, primarul Clujului

 

Comenteaza