Parcul Central mai primeşte o statuie

Parcul Central mai primeşte o statuie
În Parcul Central Simion Bărnuţiu ar urma să fie amplasată încă o statuie, la cererea familiei compozitorului Nicolae Bretan. Primăria va finanţa lucrările de execuţie pentru soclu şi montajul bustului de bronz al compozitorului, ce va fi donat de către familie.

Licitaţia privind realizarea unui soclu din piatră, pentru amplasarea bustului compozitorului Nicolae Bretan (n.25 martie 1887, Năsăud - m. 1 decembrie 1968, Cluj), se va deschide în 11 octombrie. Primăria a estimat un preţ de peste 15.000 de lei pentru această lucrare. Şeful Direcţiei de Comunicare, Relaţii Comunitare şi Turism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a menţionat că bustul va fi pus la dispoziţia municipalităţii de familia compozitorului. „A venit o cerere din partea familiei. Noi finanţăm doar lucrările pentru soclu şi pentru montaj", a subliniat Câmpean.

Bustul compozitorului va fi amplasat vizavi de bustul lui Sigismund Toduţă. Bretan a fost un compozitor român care a trăit la Cluj. „Datorită afinităţii sale interetnice maghiaro-germano-iudaice a fost persecutat întreaga viaţă, atât în Ungaria, în care a trăit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi în România postbelică. S-a considerat toată viaţa transilvănean mai degrabă decât membru al unei etnii sau al alteia. Prin grija fiicei lui, Judit Bretan, o seamă din lucrările pe care le-a compus au fost publicate în ultimii ani pe discuri compacte, apărute la casa de discuri Nimbus Records", conform Wikipedia.

 

Comenteaza