Parcul din spatele Operei Naționale va fi gata la toamnă
- Scris de Silvia Pugna
- 19 Aug 2022, 07:38
- Administraţie
- Ascultă știrea
Unii clujeni au acuzat municipalitatea că noile parcuri ale orașului au mai mult beton decât spațiu verde. Pe șantierul Parcului Ștefan cel Mare, de la Teatrul Național se pot vedea descărcate destule basculante cu pământ.
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a declarat că a citit comentariile clujenilor legate de betonul care a pus stăpânire pe Parcul Ștefan cel Mare. Acesta a precizat că din punctul de vedere al municipalităţii lucrurile nu stau așa cum spun cei care critică ceea ce se întâmplă pe şantierul din centrul oraşului. "Noi platăm arbori suplimentari", a precizat Tarcea.
"Din punctul meu devedere, în acest parc nu au fost eliminate spațiile verzi. Din contră, s-au adăugat și în momentul în care vor fi gata va crește calitatea spațiului verde. Acum, că e zonă de șantier, așa pare că nu e verde", a mai spus acesta.
ZIUA de CLUJ a dat o tură până la şantierul cu pricina, iar acolo se muncea de zor. Pe şantier se observă descărcate suficiente basculante cu pământ. Municipalitatea promovează Parcul Ștefan cel Mare (inclusiv zona din preajma Teatrului Național) - ca fiind în viitor un nou spațiu public de calitate, care se va adăuga la proiectele "verzi" ale oraşului.
Stadiul proiectului este în prezent la 68%, iar lucrările vor fi finalizate în această toamnă, anunţă municipalitatea. Parcul Ștefan cel Mare este o investiție a municipalităţii cu peste 2,4 mil. euro din bugetul local, iar valoarea contractului este de 11.726.450,26 lei (TVA inclus).
"Am fost astăzi în vizită de lucru la parcul din Piața Ștefan cel Mare, cunoscut în trecut ca „Mica promenadă”. Proiectul de revitalizare cuprinde o suprafață de peste 1,2 hectare, anume esplanada și spațiile verzi adiacente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca.
Aici se realizează un spațiu public calitativ și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional.
Proiectul include plantarea a 64 arbori pe lângă cei existenți, 1474 arbuști, 2910 flori cu bulb și 6626 plante perene. Conform expertizei tehnice, au fost înlocuiți 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care puteau reprezenta un pericol pentru trecători. Se instalează de asemenea un sistem de irigații automatizat.
Clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj-Napoca va beneficia de iluminat arhitectural, sisteme similare fiind implementate recent la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și la Biserica „Sfântul Mihail” din Piața Unirii", a transmis primarul clujului Emil Boc.
Proiectul de revitalizare a parcului cuprinde:
- plantări arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii perene;
- modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.);
- realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate;
- loc de joacă pentru copii;
- amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului;
- construcția a 4 fântâni arteziene;
- rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
- stație pentru încărcarea mașinilor electrice;
- amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare;
- instalare sistem de irigații automatizat;
- punct gospodăresc îngropat;
- toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități.