Park & ride în parcările de autobuze, în două cartiere din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Sep 2019, 11:12
- Administraţie
- Ascultă știrea
Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că municipalitatea ia în calcul realizarea unor park & ride-uri în parcările autobuzelor de la capăt de linie, în două cartiere din Cluj-Napoca.
Viceprimarul a arătat că în cartierul Grigorescu autoritățile nu au găsit un perimetru în care să fie amenajat un park & ride, astfel încât o variantă ar putea fi construirea acestuia în parcarea de autobuze.
"Din păcate, nu am reușit să identificăm nici o zonă în care să putem să construim parking. Există și avem în discuție o zonă unde este astăzi platforma pentru parcarea autobuzelor. Acolo este o zonă unde am putea să construim un park & ride pe viitor. Rrmează să demarăm procedurile, dar este în fază mult prea incipientă ca să putem spune că este un proiect în sine", a declarat Dan Tarcea, la un post local de radio.
Aceeași soluție a fost găsită și pentru strada Bucium din cartierul Mănăștur, care depinde însă de traseul pe care îl va avea Centura Metropolitană. "Autobuzele vor fi dedesubt și deasupra lor ar putea să fie un park & ride, la fel cum ne propunem să facem și pe strada Bucium. Este un proiect mai vechi, așteptăm să vedem pe unde vine traseul Centurii Metropolitane. Acolo avem un teren de aproximativ un hectar.
Dedesubt ar putea să fie parcarea troleibuzelor, autobuzelor, tramvaielor, iar deasupra am putea realiza un park & ride, dar și acest proiect este în stand-by. Așteptăm să se finalizeze traseul Centurii Metropolitane, după care să decidem dacă mergem în această direcție sau nu", a adăugat viceprimarul.
Park & ride la aeroport, pe 30 de hectare
În 10 septembrie a fost semnat contractul prestare al serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice și de asistență tehnică pentru park & ride-ul de la Aeroportul Cluj. Contractul semnat de președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe, vizează elaborarea studiului de fezabilitate aferent investiției, a documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a celei tehnice de execuție, respectiv asigurarea asistenței tehnice. Investiția va fi finanțată din bugetul CJ.
Documentația ce va trebui realizată de societatea cu care s-a semnat contractul va fi predată CJ în următoarele luni, după cum urmează: studiul de fezabilitate, până la 1 decembrie 2019, documentația pentru obținerea autorizației de construire, până cel târziu în 20 decembrie 2019.
Documentația tehnică de execuție va trebui predată până la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Componenta de asistență tehnică va trebui asigurată până la 10 martie 2022. Societatea declarată câștigătoare în urma desfășurării procedurii de atribuire a acestui contract de servicii este Hentza Business, prețul convenit pentru îndeplinirea contractului fiind de 830.000 lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).
Facilitatea va ocupa 30 ha, principalul scop fiind acela de a decongestiona traficul prin reducerea numărului de autovehicule aflate în circulație în interiorul municipiului. Potrivit protocolului de colaborare interinstituțională încheiat în 2018 între CJ şi Primăria Cluj-Napoca, în scopul realizării park & ride, CJ urmează să amenajeze, să administreze și să întrețină parcarea, cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra-cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către forul județean.
Primăriei îi revine sarcina amenajării de stații pentru mijloacele de transport în comun și bike sharing, respectiv realizarea accesului auto și pietonal cu dotările și infrastructura aferentă. În zonă ar urma să fie construit și un centru expozițional, în formă modulară, pe 12 ha, finanțarea urmând a fi asigurată prin bugetare multianuală, din fonduri ale CJ Cluj.