Pasaj rutier în intersecția B-dul Muncii – str. Oașului. Studii de 270.000 euro

Pasaj rutier în intersecția B-dul Muncii – str. Oașului. Studii de 270.000  euro

Administrația locală urmează să semneze un conctract cu un proiectant, care să realizeze studii pentru realizarea unui pasaj rutier în zona intersecției Bulevardului Muncii - Oașului.

 

„Necesitatea și oportunitatea obiectivului de investitii „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului în Municipiul Cluj-Napoca”, a fost identificată ca urmare a blocajelor în trafic, fiind necesare luarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de siguranță a traficului rutier și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului. Pentru realizarea pasajului rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului sunt necesare efectuarea de studii de specialitate preliminare în procesul de proiectare care să asigure un grad de încredere ridicat asupra viabilității solutiei optime recomandate, în vederea minimizării și/sau eliminării riscurilor de teren aferente (geostructurale, geotehnice, topografice, utilități, etc). Obiectivul general al serviciilor de Elaborare studii de specialitate pentru obiectivul de investiții „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului” este construirea unui pasaj care să decongestioneze traficul din zonă și să adapteze condițiile de mobilitate la cerințele actuale. Acesta se va realizat prin respectarea Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca aprobat prin HCL nr. 493/2014. Se va avea în vedere reconfigurarea sistemului de iluminat public în zona vizată de investiție. Se va analiza posibilitatea instalării unei stații de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice”, arată Primăria în caietul de sarcini al achiziției.

Procedura de achiziție directă a fost lansată la începutul lunii martie 2023, în prezent aceasta se află în faza de deliberare. Există o singură ofertă depusă de către Cit Drum Proiect din județul Bistrița Năsăud. Contractul a fost estimat la 270.000 de euro.

Pasaj suprateran sau subteran în cartierul Iris

Întrebat într-o emisiune la radio despre traficul infernal din zona străzilor Oașului, Bulevardul Muncii, Valea Fânațelor, viceprimarul Dan Tarcea spune că în zonă se vor face studii pentru construirea unui pasaj suprateran sau subteran.

„Este un proiect la care demarăm studiile. Totul începe cu un studiu. Noi ne propunem acolo să facem un pasaj fie subteran, fie suprateran, aici trebuie să ne spună specialiștii. Din păcate, nu vom putea rezolva toate intrările ca să facem printr-un pasaj subteran sau suprateran toate intrările, pentru că discutăm de intersecții cu Oașului, discutăm de un acces la magazinul Auchan și în zona străzii Valea Fânațelor, discutăm de Bulevardul Muncii dar, cu siguranță, specialiștii vor găsi soluții astfel încât să putem descongestiona traficul acolo.

Discutăm de un sens giratoriu extrem de aglomerat, acolo e și tramvaiul, sunt foarte multe direcții și variante care sunt în zonă, urmează să facem achiziția pentru a face un studiu de fezabilitate să vedem care sunt soluțiile, trebuie să vină cu 3 variante, fie variantă supraterană, fie variantă subterană, o să vedem cum arată situația și dacă putem să rezolvăm două din trei sau două din patru direcții cred că va fi un succes fluidizarea traficului în zonă. Mai ales dimineața și seara traficul din zonă e blocat, e un aflux foarte mare dinspre Chinteni și dinspre satele care sunt după Chinteni. Este afluxul foarte mare și din zonă, acolo sunt și trei proiecte imobiliare la intersecție. După ce vor fi făcute demolările, noi am pus condiția acestora să cedeze o parte din drum pentru a putea mări ampriza acolo, pentru a putea face bandă dedicată pe un anumit tronson pentru mijloacele de transport în comun, se va regulariza și sensul giratoriu în această situație, dar după ce vom face și acest nou studiu, cu siguranță că lucrurile vor arăta altfel. 

Celălalt sens giratoriu nu intră în acest proiect, este alt proiect acolo, strada Fabricii de la intersecție cu Bulevardul Muncii înspre strada Fabricii deja am emis autorizația de construire pentru stradă, pentru relocarea de stâlpi, pentru lărgirea străzii pentru a fluidiza traficul”, declarat Tarcea, in ianuarie 2023.

''Orașul'' de pe Muncii: centru sportiv, cultural, de conferințe și expoziții / cu metrou și fără tramvai

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a analizat, in 7 martie 2022, masterplanul pentru dezvoltarea Bulevardului Muncii, o suprafață de 450 de hectare, din care doar 18% este ocupată de construcții. Atelier RVD a realizat masterplanul, un document informal, care prezintă o viziune de dezvoltare pe termen lung a fostei zone industriale a Clujului, dar care respectă în continuare Planul Urbanistic General, în curs de actualizare.

Comenteaza