Pe ce s-au dat în Cluj miliardele portocalii de la bugetul local

Pe ce s-au dat în Cluj miliardele portocalii de la bugetul local
Oficialul PDL care conduce în prezent oraşul a justificat cheltuielile mandatului de patru ani la primărie: 3,2 miliarde de lei daţi pe proiecte pentru clujeni, fără nici un reproş.

Ziua a 19-a a campaniei electorale de la locale. La Primăria Cluj-Napoca este ziua prezentării raportului guvernării PDL în cei patru ani de mandat, din 2008 până în prezent. Primarul interimar nu regretă că n-a fost aruncat în luptă pentru fotoliul de edil. Are, în schimb, cuvinte de laudă pentru candidatul partidului la primăriei, Emil Boc, nu şi la adresa celor doi primari care au condus oraşul în decursul celor patru ani, Boc şi Apostu. "Ca să nu se supere nimeni, am mulţumit tuturor", s-a scuzat Moisin.

Realizările mandatului 2008-2012 au cap de listă proiectele europene pe care primăria le derulează, în valoare de peste 58 de milioane de euro, din care parcul central modernizat a fost deja inaugurat şi urmează să se taie panglica şi la o parte din linia de tramvai, reabilitată tot cu fonduri structurale. Administraţia locală a investit şi în învăţământul clujean, în parcuri şi locuri de joacă, în modernizarea iluminatului public, a modernizat 160 de kilometri de străzi, a pietonalizat zone din centrul oraşului, a menţinut gratuităţile pe mijloacele de transport în comun, a reabilitat termic 4.848 de apartamente, a menţinut preţul la gigacalorie prin subvenţionarea Regiei Autonome de Termoficare, a amenajat locuinţe sociale, a creat multe cluburi pentru pensionari şi a început proiectul sălii polivalente. Tot primăria şi-a asumat şi realizarea celor 54 de kilometri din Autostrada Transilvania, dar şi faptul că a pus Clujul pe harta polilor economici internaţionali. Cum? Primarul interimar, cel care a citit raportul pe patru ani al municipalităţii, a explicat că a sprijinit investitori ca Bosch, Emerson sau Terapia. Au fost sprijinite activităţile culturale, religioase, sportive, turismul şi s-au făcut demersuri importante pe linia asigurării transparenţei instituţionale.

Raportul prezentat ieri de primarul interimar Radu Moisin în Power Point s-a finalizat cu formula de încheiere a rapoartelor de activitate prezentat de acesta în calitatea de viceprimar: mulţumiri presei clujene. La sfârşitul prezentării, Moisin şi-a felicitat colegii din aparatul primăriei şi le-a mulţumit pentru că au lucrat în cei patru ani de mandat PDL la cârma oraşului.

La final nu a mulţumit celor doi primari care au condus oraşul în cei patru ani - Emil Boc (care a renunţat pentru fotoliul de prim-ministru) şi Sorin Apostu (care a demisionat, fiind arestat şi judecat pentru acuzaţii de corupţie). Moisin a explicat că, fiind cel nominalizat să încheie mandatul PDL la primărie, i-a revenit şi sarcina de a prezenta raportul pe patru ani şi a ţinut să mulţumească tuturor celor care au contribuit la lucrurile bune care s-au realizat în Cluj. "Ca să nu se supere nimeni, nu am făcut nominalizări", a completat Moisin.

Reproşuri nu au apărut în raport. "Este normal să îţi doreşti să fi făcut mai mult. O alee într-o zonă, cerută de cetăţeni. De exemplu, mai avem 139 de străzi încă neasfaltate din totalul de 867 ale domeniului public. Ai nemulţumirea că nu le-ai putut face pe toate", a menţionat primarul interimar. În cei patru ani de mandat, administraţia locală a investit în modernizări şi întreţinere peste 800 de milioane de lei, cât un buget local anual, însă cetăţenii sunt în continuare nemulţumiţi de calitatea străzilor. Despre aceste aspecte primarul este convins că dacă ar fi fost mai lung mandatul, s-ar fi rezolvat mai multe. O altă nemulţumire nominalizată de Moisin se leagă de faptul că şi-a asumat o clauză de confidenţialitate în discuţiile cu toţi investitorii care au trecut pe la primărie. "N-am putut anunţa multe investiţii din oraş prin care s-au creat sau se vor crea locuri de muncă. Spre exemplu, ştiam de două luni că E.ON Gaz doreşte să deschidă la Cluj-Napoca un centru de servicii, iar noi ne-am exprimat disponibilitatea de a-i sprijini. N-am putut, din păcate, să anunţăm mai repede această intenţie", a mai spus Moisin.

Oficialul are o viziune pentru următorii ani asupra a ceea ce trebuie să facă administraţia locală pentru a propulsa oraşul pe lista capitalelor culturale europene: să investească pe cinci paliere - infrastructură, învăţământ, sănătate, cultură şi turism. Nu regretă, susţine el, că nu a fost nominalizat de partid drept candidat la fotoliul de primar. "Emil Boc este cel mai potrivit pentru a candida. Din februarie a fost opţiunea partidului, pentru că făcut foarte multe pentru Cluj-Napoca", a conchis oficialul.

 

Etichete
Comenteaza