Pe cine pregăteşte USL pentru conducerea societăţilor şi regiilor Consiliului Judeţean

Pe cine pregăteşte USL pentru conducerea societăţilor şi regiilor Consiliului Judeţean
Începând din această toamnă, mai mulţi directori din instituţiile, regiile şi societăţile gestionate de Consiliul Judeţean vor fi schimbaţi. Singurii pentru care posturile rămân sigure sunt şefii de la Compania de Apă, Aeroport şi Tetarom.

Consiliului Judeţean (CJ) a format o comisie de selecţie care se va ocupa să evalueze persoanele nominalizate de către partide, în consiliile de administraţie ale societăţilor subordonate. Un lucru este cert, a spus preşedintele CJ, Horea Uiorenau, directorii acestor societăţi nu vor mai ocupa şi preşedinţia consiliilor de administraţie. Din toamnă, ar urma să se treacă inclusiv, la schimbarea actualilor director (numiţi de PDL), din cadrul acestor regii şi societăţi. De pildă, consilierii preşedintelui Horea Uioreanu sunt vizaţi la şefia societăţii "Cluj Arena" şi a societăţii Univers T.

Pentru ca societăţile şi regiile din patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj să nu se mai confrunte cu probleme de genul celei prin care a trecut Clujana - unde fostull director este acuzat că ar fi "umblat" la banii companiei - a fost formată o comisie de selecţie care se va ocupa să desemneze în consiliile de administraţie ale acestor structuri, doar persoane "calificate şi responsabile". Liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, se laudă că a venit momentul ca cei care vor fi numiţi în aceste consilii de administraţie să aibă habar la ce se înhamă. "Chiar dacă numirile se vor face politic, rolul acestei comisii va fi să facă o selecţie şi să se pronunţe cu privire la capacităţile celor care vor fi mandataţi în consiliile de administraţie ale societăţilor şi regiilor noastre. Pentru că nu poţi să pui, de exmplu, un medic veterinar să-ţi facă o treabă de jurist. De altfel, nu degeaba s-au întâmplat lucrurile care s-au întâmplat la nivelul societăţii Clujana", a spus Horea Uioreanu.

Acesta a ţinut să mai precizeze că, pe viitor, cei care ocupă funcţia de directori ai societăţilor şi regiilor din subordinea CJ, nu vor mai ocupa şi posturi de preşedinţi în consiliile de administraţie. Sursele ZIUA de CLUJ au precizat că această comisie ar urma să se pronunţe inclusiv cu privire la persoanele care vor fi nominalizate în funcţia de directori. Uioreanu spune, însă, că, în ceea ce-i priveşte pe actualii directori (numiţi pe vremea când PDL era la putere), nu s-a luat încă o decizie fermă. El a admis, totuşi, că din toamnă, mai ales după ce se vor finaliza auditele pe care le-a comandat, o parte dintre directori ar putea fi schimbaţi. "Noi nu avem decât un corp de control, prin urmare, trebuie să aşteptăm ca fiecare regie şi societate să fie controlată rând pe rând", a spus Uioreanu, fără să nominalizeze care vor fi directorii care ar putea să plece.

Sursele ZIUA de CLUJ au arătat, însă, că s-au făcut, deja, primele nominalizări. Astfel, la conducerea societăţii "Cluj Arena" (care în prezent e condusă de Radu Raţiu, consilierul fostului preşedinte al CJ, Alin Tişe), sunt vehiculate două nume, Radu Sporiş şi Răzvan Pop (consilierii actualului preşedinte al CJ, liberalul Horea Uioreanu). Acest lucru nu înseamnă, însă, că Radu Raţiu va fi îndepărtat din societate, a ţinut să precizeze sursa citată. Tot liberalilor le revine şi postul de director de la nivelul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP). Încă nu a fost nominalizată o persoană potrivită pentru acest post, pe care, în prezent îl ocupă PDL-istul Mircea Avram, spune aceeaşi sursă. În schimb, pentru Regia Autonomă de Drumuri Judeţene (RADJ), locul lui Eugen Cadar ar urma să fie luat de omul PSD-ului, Ioan Bota. Acesta din urmă a mai fost director al acestei regii. Pentru conducerea societăţii "Univers T" a fost nominalizat un alt consilier de-al lui Uioreanu. Este vorba despre Vali Lung. El ar urma să o înlocuiască pe reprezentanta PDL, Brânduşa Mândru (care de asemenea va fi păstrată în structura societăţii, spune sursa ZIUA de Cluj).

Cine rămâne

Singurii directori care nu trebuie să-şi facă griji că vor fi schimbaţi sunt Dorin Ciatarâş de la Compania de Apă Someş, David Ciceo, de la Aeroportul Internaţional Cluj Napoca şi, cel mai probabil, Viorel Găvrea de la Tetarom. De asemenea, la nivel de instituţii, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Nicoleta Molnar va fi de asemenea păstrată în funcţie. În schimb, în privinţa directorilor de la muzee şi insituţii de cultură se fac încă evaluări. Directorii care au dat concurs pe post nu vor putea fi schimbaţi. Liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a insistat pe faptul că pentru societatea Clujana, de pildă, se va demara procedura de angajare de management privat.

 

Comenteaza