Potenţialul agricol al judeţului, prezentat unei delegaţii olandeze

Potenţialul agricol al judeţului, prezentat unei delegaţii olandeze
Noul consilier pe probleme agricole al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Emar Gemmeke, şi consulul onorific al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Cluj, Wouter Reijers, au efectuat marţi o vizită oficială la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

În cadrul vizitei, vicepreşedintele CJ, Vákár István, a prezentat membrilor delegaţiei olandeze activitatea Clusterului AgroFoodInd, cluster menit să reunească cei mai importanţi actori ai sectorului agro-industrial clujean, producători agricoli clujeni, procesatori şi, nu în ultimul rând, mari companii de retail.

Pe această cale, Vakar Istan a mulţumit delegaţiei olandeze pentru deschiderea manifestată atât de compania olandeză Friesland Câmpina, cât şi de reprezentanţii Ambasadei Olandei la Bucureşti, în vederea preluării de către Clusterul AgroTransilvania a fabricii de brânzeturi din localitatea Ţaga şi a relansării Brânzei de Năsal pe piaţa românească de profil.

De asemenea, el a prezentat două proiecte din domeniul agriculturii aflate pe lista de investiţii a instituţiei, pentru care s-ar putea atrage investitori, respectiv proiectul construirii unui abator pentru sacrificarea ovinelor, porcinelor şi bovinelor, şi proiectul de amenajare a unui Centru pentru Colectarea Fructelor. În acelaşi timp, oaspeţilor li s-a făcut şi o prezentare a Centrului Agro Transilvania şi a Camerei Agricole a judeţului Cluj.

"Partenerii olandezi au o experienţă însemnată în domeniul dezvoltării rurale, al transferului de tehnologie, dar şi în cel al atragerii de fonduri nerambursabile, experienţă şi know-how de care şi Clujul are nevoie. Mă bucură, totodată, şi faptul că domnul Emar Gemmeke s-a arătat atât de interesat de oportunităţile investiţionale în domeniul agricol pe care Clujul le poate oferi", a declarat Vákár István.

Totodată, delegaţiei i s-a prezentat specificul şi facilităţile de care dispune piaţa agroalimentară din Dezmir, vicepreşedintele CJ menţionând faptul că este nevoie de investiţii în domenii precum producţia de legume şi fructe, pomicultură, cultura cartofului, viţă de vie.

Reprezentanţii CJ precizează că, în urma vizitei, consilierul pe probleme agricole Emar Gemmeke şi-a arătat disponibilitatea de a împărtăşi părţii române din experienţa olandeză, îndeosebi în domeniul agricol şi al proiectelor cu finanţare europeană.

Comenteaza