Pregătiţi-vă buzunarele! Primarul a ordonat refaţadizarea centrului istoric
- Scris de Luminita Silea
- 22 Mai 2013, 23:42
- Administraţie
- Ascultă știrea

Administraţia locală a pus la punct un proiect de refaţadizare a clădirilor din buricul târgului, baricadat cu prevederi legale, pentru a-l implementa efectiv în oraş. "Operaţiunea faţada" va debuta încă din 2013, după cum a anunţat edilul Emil Boc. Pentru partea estetică nu există nicio strategie de uniformizare a centrului, nici pe partea de culori, nici pe partea de firme colorate pe care comercianţii şi instituţiile le au montate pe clădirile din centru.
Cu perspectiva Capitalei Culturale Europene bătând la uşă, cu certitudinea turiştilor care vor veni în 2015 în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca, cu multele reclamaţii de la clujeni că se simt în pericol pentru că, frecvent, în centrul oraşului pică tencuiala de pe clădirile istorice, cu presingul opoziţiei USL de la dezbaterile pe buget de a aloca bani şi a gândi un proiect pentru „faţa europeană" a oraşului, primăria a venit în sfârşit cu o soluţie pentru refaţadizarea clădirilor.
Primarul Emil Boc a prezentat, ieri, public planul: în cinci ani, administraţia locală şi-a propus să aibă aproape 1.000 de clădiri refăcute şi reabilitate. "Programul faţada" este împărţit în trei etape - zona ultracentrală cu 101 clădiri în perioada 2013-2014, apoi în 2016-2017 alte 375 de imobile, după care, în 2017-2018 să se reabiliteze alte 480 de clădiri din perimetrul gară - grădina botanică.
Pentru că majoritatea clădirilor sunt proprietate privată, iar proprietarii nu se sesizează să repare aceste clădiri, primăria a găsit soluţia pentru a-i impulsiona. Potrivit lui Boc, primăria va promova în dezbatere publică un regulament privind refaţadizarea, baricadat cu prevederile legale în vigoare. Regulamentul va fi lansat în dezbatere publică, apoi va fi aprobat de consilierii locali, cel mai probabil la şedinaţa din luna iunie. În momentul în care regulementul va fi în vigoare, primăria poate demara programul.
O echipă tehnică a primăriei va inventaria imobilele din zona ultracentrală, timp de două săptămâni, apoi proprietarii vor fi notificaţi şi somaţi ca într-un an să îşi refaţadizeze clădirea. Fie din fonduri proprii, fie pe programul primăriei (80% din sumă susţinută de proprietari, 20% fonduri publice, cu posibilitatea achitării lucrării în rate, actualizate cu rata inflaţiei, pe o perioadă de 10 ani, cu ipotecă trecută în cartea funciară).
Edilul a explicat că, dacă termenul de un an nu e respectat, administraţia aplică sancţiunea, iar primarul poate dispune, cu votul consiliului local, efectuarea lucrării de către primărie şi apoi recuperarea banilor de la proprietari, cu notificare finanţelor, prin procedura de executare a sumelor restante, conform codului fiscal.
Pentru cele 101 de clădiri din zona ultra-centrală (imobile din Piaţa Unirii, Eroilor, Napoca, Pentru Maior, Avram Iancu), investiţia pentru intervenţii la faţade este estimată la 2 milioane de euro.
În bugetul primăriei de anul acesta a fost inclus la capitolul refaţadizare suma de 6,5 milioane de lei, la insistenţele grupului de consilierii USL. „Programul de refaţadizare în rate pe care l-am avut până acum nu a funcţionat în ultimii ani deoarece Curtea de Conturi ne-a imputat respectivele fonduri, având în vedere că până acum sumele de recuperat investite de primărie nu erau trecute ca ipotecă în cartea funciară. Acum avem prevederi legale, pentru că s-a modificat legislaţia", a mai spus Boc.
În ceea ce priveşte uniformizarea culorilor dar şi a firmelor luminoase din centru, primăria nu a pus la punct vreo strategie ca să dispară kitsch-urile permise în zona istorică a oraşului. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că nu pot fi impuse culorile, dar că, în general, se fac proiecte avizate de specialişti şi se inventariază culorile pe care clădirile le-au avut.