Primul an cu bani pentru Băile Someşeni

Primul an cu bani pentru Băile Someşeni
Administraţia locală a alocat fonduri în bugetul pe anul acesta proiectului unui aquapark în Cluj-Napoca. Pe lista de investiţii, obiectivului îi revin 1,4 milioane de lei.

Strategia administraţiei Boc este de a realiza un aquapark printr-un parteneriat public-privat la Băile Someşeni. Primarul de Cluj a declarat recent că negociază cu investitorii implicaţi în proiect. După trei runde de discuţii între proprietarii Băilor Someşeni şi autorităţile locale, investitorii spun că se pregăteşte formula juridică de relansare a proiectului.

Vechea administraţie Apostu-Moisin a lansat o licitaţie pentru atragerea unui partener privat care să amenajeze un aquapark în zona ştrandului administrat, în cartierul Grigorescu, de Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea forului local clujean. La această licitaţie nu s-a prezentat nicio societate. După schimbarea conducerii primăriei, în iunie anul trecut, edilul Emil Boc a vehiculat din nou posibilitatea realizării parcului acvatic, însă în alte locaţii, una dintre acestea fiind zona cartodromului (unde primăria are 5,4 hectare, libere de sarcini). De fapt, nici una dintre variantele anunţate nu erau fiabile pentru materializarea investiţiei. Tot Boc a a fost nevoit să anunţe că atât amplasamentul de la cartodrom, cât şi cel aferent ştrandului din cartierul Grigorescu nu sunt potrivite. Cel de la cartodrom necesită consolidări ale terenului evaluate la 4 milioane de lei, iar cel din Grigorescu are nevoie de aceleaşi investiţii de milioane de lei pentru devieri de linii electrice şi ale conductei magistrale de ape care traversează proprietatea. "De aceea nu a venit nimeni la licitaţia pe care primăria a făcut-o, pentru că nu era rentabilă amenajarea complexului acolo. Pe Al. Vaida Voievod FN, administraţia locală avea un proiect împreună cu Compania Naţională de Investiţii de a amenaja un complex de polo. În urma studiilor care s-au făcut pe amplasament s-a stabilit că terenul are nevoie de consolidări cu piloni foraţi, de 4 milioane de lei. De aceea nu s-a mai făcut nici bazinul de polo şi nu se poate amenaja nici un aquapark", sintetiza situaţia primarul Boc, la finele anului trecut.

Cu toate acestea, în bugetul de anul acesta, administraţia locală a prevăzut fonduri la capitolul investiţii pentru un aquapark. La capitolul studii (concurs soluţii, plan urbanistic zonal, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) s-a prevăzut suma de 400.000 de lei, iar pentru construcţie, un milion de lei. Directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, a explicat că proiectul tehnic pentru acest parc acvatic poate fi realizat anul acesta, iar suma pentru lucrări a fost necesar să fie nominalizată în buget pentru a putea permite organizarea unei licitaţii de execuţie. Primarul a declarat că administraţia şi-a luat o marjă de siguranţă în cazul acestui proiect şi a bugetat atât partea de studii cât şi construcţia, în ideea ca primăria să reuşească să facă un parteneriat public-privat care să relanseze Băile Someşeni.

"Voi susţine cu toată convingerea acea investiţie privată, dar atât de necesară oraşului, prin care s-ar putea realiza şi punerea în valoarea Băilor Someşeni. Dacă acest lucru va fi posibil, voi veni în faţa consiliului local cu o propunere privind implicarea în pregătirea infrastructurii, a utilităţilor, pentru a putea fi realizată investiţia, urmând ca municipalitatea să primească o cotă parte din beneficiile rezultate în urma realizării acestui complex. Dacă proiectul nu se va realiza, deşi am convingerea că se va face, în urma discuţiilor pe care le-am purtat în ultimele trei luni cu investitorii, atunci va fi luată în considerare soluţia modernizării a ceea ce există deja, cum ar fi transformarea ştrandului Sun în aquapark", a explicat primarul strategia administraţiei.

În proiectul Băilor Someşeni sunt implicaţi, pe de o parte, omul de afaceri Valentin Nica deţinătorul unui teren de 7,2 hectare lângă vechile băi termale, şi pe de alta, Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea fostelor băi în suprafaţă de 5,1 hectare. Primele planuri de relansare a Băilor Someşeni au fost enunţate oficial în mai 2008, însă investiţia celor doi parteneri a fost întârziată de neînţelegerile între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca. Între timp însă investitorii au analizat şi alte opţiuni, iar consultanţii de la Deloitte au fost cooptaţi pentru un studiu de fezabilitate. În urma analizei a rezultat că un aquapark s-ar lega cu băile într-un mix avantajos. Investiţia de realizare a acestuia a fost estimată la peste 13 milioane de euro.

„După ani de zile în care comunicarea (cu autorităţile locale - n.red.) nu a fost cea mai strălucită, din ianuarie am deschis o nouă etapă pentru concretizarea acestui proiect, de interes pentru Cluj şi pentru regiune", a declarat Valentin Nica. Astfel, primăria ar urma să intre în parteneriat prin asigurarea elementelor de infrastructură (iluminat, căi de acces, parcări) şi să primească în schimb fie părţi sociale în cadrul firmei care gestionează proiectul, fie pachete sociale de servicii în cadrul viitorului centru (băi şi aquapark). Conform planurilor conturate acum, cele două componente, de reabilitarea a băilor şi aquapark-ul, ar urma să fie realizate pe terenul de 5,1 ha al fostelor amenajări termale, iar terenul de 7,2 ha din vecinătate va fi utilizat pentru servicii conexe. Investitorii urmează să îşi prezinte propunerile de colaborare către conducerea primăriei, urmând ca în cel mult o lună să fie anunţată oficial formula de parteneriat. În aceste condiţii, proprietarii estimează că lucrările de amenajare ar putea începe în iunie.

 


Luminiţa SILEA

Kristina REŞTEA

 

Etichete
Comenteaza