Foto Proiect de case lângă Cluj-Napoca, respins de urbaniști: „Terenul nu suportă construcțiile”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 24 Iul 2024, 12:55
- Administraţie
- Ascultă știrea
Urbaniștii județului Cluj au respins un proiect care prevedea construirea a câtorva case în localitatea Feleacu. Motivul invocat a fost alunecările de teren din zonă.
Proiectul a revenit în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.
Suprafața totală este de aproximativ 3.600 mp. Beneficiarii investiției sunt MOLDOVAN IOAN PETRICĂ și soția CORINA MIHAELA, ambii din Cluj-Napoca.
Conform documentației, zona studiată se afla în intravilanul comunei Feleacu în partea nord-vestică a localității, având acces direct la drum DC 71. Investiția propusa și anume dezvoltarea de noi zone de locuințe se încadrează în strategia de dezvoltare urbana a Comunei Feleacu. Datele temei au fost stabilite de comun acord cu beneficiarul. La nivelul localității efectele produse de investiție vor fi benefice atât din punct de vedere social cât și economic, ducând la o creștere a veniturilor realizate de autorități din taxele și impozitele încasate.
„Deformațiile pe care le poate comporta terenul nu trebuie să depășească limita admisibilă pentru tipul de construcție; Fundația trebuie să fie alcătuită astfel încât să aibă capacitatea de a transmite și repartiza uniform și în deplină siguranță efortul la care este supusă de către partea de suprastructură (construcția superioară); adâncimea de fundare trebuie să corespundă normelor, adică fundația să nu fie afectată de îngheț, de umflarea sau contracția solului sau de afânarea acestuia;
Se recomandă construirea unui dren în partea de amonte, care să preia apele pluvio nivale de pe amplasament; Nu se va permite stagnarea apelor pe amplasament și în săpăturile de fundare, se vor avea în vedere lucrări de epuismente pentru a asigura pe cât posibil executarea pe uscat a săpăturilor și turnarea betoanelor; Stabilitatea la alunecare a amplasamentului va fi urmărită atât în faza de execuţie a săpăturilor, când geometria versantului se va modifica cât și ulterior, fiind monitorizată pe tot parcursul exploatării construcţiei”, se mai arată în memoriul tehnic.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a precizat că proiectul are două probleme majore: prima se referă la drumul nou propus, care tebuie să facă legătura între două drumuri existente, iar cea de-a doua este legată de teren: „În zonă sunt alunecări de teren. Proiectul e mult prea ambițios pentru ce poate acest teren. Eu propun un aviz nefavorabil”, a transmis Salanță.