Proiectele europene şi de infrastructură, prioritare la Agenţia de Mediu

Proiectele europene şi de infrastructură, prioritare la Agenţia de Mediu
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, i-a dat o replică prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, după declaraţiile critice ale acestuia la adresa instituţiei, făcute în şedinţa Colegiului Prefectural.

„Clujul este judeţul cu cea mai proastă activitate de mediu", a declarat Vuşcan, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Acesta s-a arătat indignat de faptul că APM Cluj tergiversează acordarea autorizaţiilor de mediu, fapt ce împiedică dezvoltarea infrastructurii judeţului într-un ritm normal.

Ca exemplu a fost dat proiectul de modernizare şi reabilitare a drumului judeţean 109A, care face legătura între Cluj-Napoca şi comunele Chinteni, Vultureni şi Panticeu. În replică, directorul APM a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că documentele depuse pentru autorizarea acestui drum judeţean arată altceva decât ce a spus prefectul.

"Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a depus documentaţia cu nr 21123 în data de 22.02 2017, iar APM Cluj a emis îndrumarul nr. 53 în data de 27.02.2017, adică la cinic zile, lucru care putea să dureze şi o lună, conform legii, dar noi ne-am străduit ca tot ce vine de la CJ, tot ce vine de la primării şi ce este pentru infrastructură şi fonduri europene să le facem la foc automat.

Acest drum nu avea coordonatele stereo 70 şi i s-a cerut acest lucru. S-a demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului, iar în 14.03.2017 s-a emis decizia de evaluare iniţială, că aşa se face. Ca să vedeţi că s-a mers pe zile, nu pe luni. Completările care le-am cerut noi s-au adus în 15.06.2017.

În urma sedinţei de avizare, în data de 23.05.2017, deci la opt zile, s-a întocmit un îndrumar nr. 177 din 24.05.2017 prin care s-a comunicat beneficiarului modelul de anunţ. Le-am dat şi anunţul cum să-l facă, că zic că noi nu ajutăm, care trebuia să fie dat la unul din ziare şi la sediile primăriilor unde are loc investiţia.

Pentru a nu întârzia, lucru care nu se face, dar l-am făcut pentru CJ Cluj, APM a ridicat documentul pe pagina sa de internet, pentru că trebuie să stea opt zile. Nici în acest moment nu s-a adus anunţul care trebuia dat de către CJ.

În momentul când îmi aduce anunţul, în ziua respectivă i-am şi dat actul de reglementare şi am terminat, dar dacă nu mi-l aduce, eu nu mai am ce să fac. Eu nu am cum să încalc legea. Dacă domnul prefect mă înţelege, bine, dacă nu, tot bine este, din punctul meu de vedere", a declarat Crăciun.

Directorul APM arată că instituţia a urgentat cât s-a putut obţinerea tuturor avizelor pentru proiectele de infrastructură. "Atât eu, cât şi comisarul şef de la Garda de Mediu am făcut tot ce a fost necesar ca să meargă actele cât mai repede, în special acolo unde a fost vorba de fonduri europene sau de lucrări de infrastructură. Uitaţi, am aici situaţia pe 2017, avem 27 de primării.

Puteţi să sunaţi la oricare şi să-i întrebaţi pe domnii primari dacă, atunci când au venit la APM Cluj, noi am rezolvat de azi pe mâine cu condiţia să aducă documentele, că eu nu am ce să fac dacă nu aduc documentele, nu am cum să trec mai departe, pentru că în sistemul nostru informatic, trebuie să introduci documentul "X", altfel nu poţi merge mai departe.

Nu sunt de acord să se spună despre agenţie nimic rău. Această explicaţie am dat-o şi domnului prefect în data de 26 mai şi atunci nu înţeleg cum poate să spună că e cea mai proastă activitate de mediu.

Dacă e atât de rea activitatea la APM Cluj, oare de ce directorul a luat cea mai mai mare notă la evaluarea pe ţară? Oare de ce APM Cluj doar la un tip de act de reglementare a făcut cât trei judeţe din Regiunea Nord- Vest? La evaluare, Bucureştiul a avut 735 de acte de reglementare introduse, Clujul a avut 627, iar celelalte judeţe n-au trecut de 200", a mai arătat Crăciun.

Directorul APM Cluj susţine că volumul de muncă al angajaţilor instituţiei este unul foarte mare, în timp ce salariile pentru consilierii care lucrează aici sunt între 1.131 şi 1.970 lei net.

Comenteaza