Proiectul metroului de la Cluj-Napoca va fi scos din PNRR / De unde vine finanțarea

Proiectul metroului de la Cluj-Napoca va fi scos din PNRR / De unde vine finanțarea

Întrebat despre riscul de a pierde temporar suma de 1,1 miliarde de euro din PNRR, ministrul Adrian Câciu a declarat joi seara că o să fie o plată parțială, dar și că așteaptă o scrisoare oficială din partea Comisiei Europene în acest sens.

Proiectul metroului din Cluj, cu un termen de finalizare estimat pentru 2029 și o valoare totală de 2,2 miliarde de euro, va fi eliminat de pe lista de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit ministrului Adrian Câciu. 

În contextul riscului de a pierde temporar suma de 1,1 miliarde de euro din PNRR, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a transmis că proiectul metroului de la Cluj-Napoca va fi scos din PNRR și va avea finanțare de la Ministerul Transporturilor, din obligațiunile verzi pe care le emite România.

 „Metroul de la Cluj vom avea o plată parțială pe el și la revizuirea PNRR”, a transmis ministrul PSD. „Banii aferenți metroului de la Cluj, cei 300 de milioane de euro, că atâta e investiția din PNRR, vor fi relocați la o investiție de succes și care nu are probleme din perspectiva Comisiei.

Ce reproșează Comisia? N-a fost publicat în Jurnalul Uniunii Europene anunțul pentru lansarea licitației la valoarea actualizată a contractului de execuție. Asta spune Comisia”, a explicat Câciu, la Jurnalul de Seară de la Digi24

Ministrul a oferit asigurări că vor fi rezolvate toate jaloanele din PNRR, multe dintre ele putând fi rezolvate prin decizii politice.

Amintim că edilul Emil Boc a semnat vinerea trecută contractul de supervizare a lucrărilor la metrou cu asocierea Systra – Metrans Engineering SRL. Este vorba de un contract de peste 40 de milioane de euro.

Firma care a câștigat contractul de supervizare a lucrărilor la metroul din Cluj va pregăti și documentația de licitație pentru operarea și mentenanța metroului, inclusiv achiziționarea de material rulant.  Proiectul metroului va costa 2 miliarde de euro și trebuie finalizat până în 2031.

CITEȘTE ȘI: De ce NU s-au pierdut banii din PNRR pentru METORUL din Cluj. Explicațiile primarului Emil Boc

Comenteaza