Promisiuni înaintea alegerilor: primăria dă bani pentru reabilitare termică

Promisiuni înaintea alegerilor: primăria dă bani pentru reabilitare termică
Consilierii locali PDL vor propune ca primăria să suporte 30% din costurile de reabilitare termică a blocurilor, iar restul revine proprietarilor, care se pot împrumuta de la bancă.

După ce la începutul anului oficialii primăriei clujene mizau ca peste 100 de blocuri din Cluj-Napoca să intre în reabilitare termică în 2012, în programul susţinut de guvern, având în vedere că în 2011 executivul a dat bani doar pe lucrările în execuţie, cu doar opt zile înainte de campania electorală consilierii locali PDL încearcă să mai repare din promisiuni.

Într-o conferinţă de presă organizată ieri, consilierii Adrian Popa, Constantin Tomoş, Ioan Pop şi Valentin Gliga au declarat că au în mânecă un proiect de hotărâre prin care se propune ca primăria să suporte 30% din contravaloarea lucrărilor de reabilitare termică, iar restul să fie susţinut de proprietari, care pot contracta credite. "Este un proiect la iniţiativa primarului, dar noi suntem cei care susţinem în plenul Consiliului Local proiectele primarului. Aşa am făcut-o în toţi aceşti ani", a precizat Gliga. Mai mult, consilierul Adrian Popa a menţionat că nu poate răspunde de ce grupul PDL a ieşit tocmai în acest moment care precede campania electorală cu un asemenea proiect şi de ce în toţi cei patru ani de mandat nu a organizat conferinţe similare în care să vină cu proiecte pentru a-i sprijini pe clujeni. Acesta a exclus însă posibilitatea ca liderul partidului, Emil Boc, fost primar şi actual candidat la primăria Clujului să fi dat ordinul pentru a se ieşi la rampă cu un asemenea proiect.

"Noi mergem pe această variantă. Nu ştim ce se întâmplă cu proiectele pe care Ministerul Dezvoltării s-a angajat să le susţină. Acestea ţin de Bucureşti. Noi facem aici ce ţine de primărie şi ce putem", a explicat consilierul PDL Constantin Tomoş.

Adrian Popa a mai afirmat că în bugetul de anul acesta există suma de 6,9 milioane de lei la capitolul reabilitare termică, bani care permit punerea în practică a iniţiativei. "Nu ştiu pentru câte blocuri se vor putea subvenţiona cei 30% din costul total al lucrării. Depinde cine se înscrie. Dacă vorbim de un bloc din Mărăşti, care are foarte multe apartamente, atunci nu putem susţine foarte multe. Dacă vorbim de un imobil cu patru etaje, atunci putem mai mult", a apreciat Popa.

"Este cea mai bună soluţie pentru relansarea programului de reabilitare termică. În prezent nu am primit în scris de la Ministerul Dezvoltării ce lucrări vor fi susţinute şi cu cât. Anul trecut s-au alocat 8,8 milioane de lei pentru lucrări în execuţie, iar conform discuţiilor de principiu cu actuala conducere, în 2012 vor veni 3 milioane de lei pentru resturile de plată la lucrările în execuţie şi cred că ne vor ajunge şi pentru două-trei lucrări noi. Chiar dacă se schimbă conducere la minister, bugetul de la acest capitol a fost deja împărţit şi ne putem baza şi pe aceşti bani", a explicat primarul interimar Radu Moisin, pentru ZIUA de CLUJ.

În luna ianuarie anul acesta, când Clujul avea încă premier la Bucureşti în persoana lui Emil Boc, actualul primar interimar Radu Moisin declara că municipiul are deja documentaţia aprobată la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru reabilitarea a 14 blocuri din oraş şi că se aşteaptă doar ordinul de ministru pentru alocarea fondurilor. Alte 30 de imobile erau în stadiul de evaluare tehnico-financiară, iar consilierii au mai aprobat documentaţia pentru încă 118 blocuri, care urma să ajungă tot la minister. "Am semnale clare de la premierul Emil Boc că anul acesta se vor aloca mai multe fonduri la capitolul reabilitare termică a clădirilor, mai ales că vin şi fonduri europene în acest sens. Acum am pregătit «muniţia» pentru ca în momentul în care se fac alocările de sume să fim prinşi cu cât mai multe blocuri. În 2011 programul de reabilitare a fost susţinut doar în cazul lucrărilor în execuţie, nu s-au pornit lucrări noi", afirma Moisin.

Până în prezent, la Cluj-Napoca s-au reabilitat termic 5.000 de apartamente în programul susţinut preponderent din fonduri publice. La finalul anului trecut, administraţia locală clujeană a adoptat şi un proiect de hotărâre pentru încurajarea proprietarilor de a-şi reabilita cu fonduri proprii locuinţele, prin acordarea unei scutiri pe şapte ani de la plata impozitului pentru cei cu apartamente reabilitate. Proiectul a revenit în prim-plan, iar ieri consilierii locali PDL au menţionat că este o altă iniţiativă a lor care se va pune în practică începând din 2013, pe baza unei cereri, dar doar pentru lucrările de reabilitare termică autorizate. Anul trecut, în cadrul unei întâlniri cu cetăţenii din cartierul Zorilor, oficialii primăriei au fost întrebaţi dacă se vor alinia noilor prevederi ale Codului fiscal şi vor acorda şi la Cluj astfel de scutiri. Cu respectiva ocazie, primarul interimar Radu Moisin spune că există în pregătire un astfel de proiect. Ulterior, el a declarat că este vorba despre un proiect la iniţiativa grupului PDL din Consiliul Local.

 

Etichete
Comenteaza