Reabilitarea drumului Răchițele – Prislop – Ic Ponor, din nou în linie dreaptă. Au fost demarate lucrările

Reabilitarea drumului Răchițele – Prislop – Ic Ponor, din nou în linie dreaptă. Au fost demarate lucrările
După ce au fost abandonate în urmă cu doi ani, lucrările la controversatul drum turistic Răchiţele Ic Ponor au fost repornite vineri dimineaţa.

Startul a fost dat după ce în ziua precedentă unitatea de implementare a proiectului, echipă asigurată de Regia Autonomă a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj, a predat amplasamentul către executantul lucrărilor, asocierea dintre Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA şi SC Cridov SRL.

Predarea s-a făcut în prezența reprezentanților RAADPP Cluj, a constructorului și a proiectantului, prilej cu care s-au făcut minuțioase analize pe teren și măsurători topografice pe toată lungimea drumului care face obiectul proiectului.

Prin urmare, vineri, odată cu intrarea în vigoarea a ordinului de începere a lucrărilor emis de Consiliul Județean Cluj, asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - SC Cridov SRL a demarat efectiv şantierul.

Lucrările care au mai rămas de efectuat pe acest drum au o lungime de 20,5 km şi au fost evaluate la 18,2 milioane de lei. Noul constructor a câştigat licitaţia organizată în acest sens cu o propunere financiară de 13,3 milioane de lei.

Licitaţia iniţială a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei.

Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la DNA.

Între timp, o parte din lucrările efectuate s-au degradat şi trebuie refăcute din banii CJ Cluj, prin Regia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP). Potrivit directorului RAADPP Cluj, Mircea Avram, valoarea acestora se ridică la suma de 1,2 milioane lei, fără TVA, şi vor fi executate în prima etapă de către noul constructor. În a a doua etapă se va turna efectiv asfalt şi se vor face celelalte lucrări de amenajare: rigole, parapeţi, indicatoare.

Finanțarea investiției este asigurată prin Programul Operațional Regional, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj. Pentru a nu pierde banii europeni reabilitarea drumului turistic trebuie terminată până la sfârşitul anului.

Comenteaza