REFERENDUM iniţiat în două şcoli clujene: pro sau contra unui proiect pilot al primăriei

REFERENDUM iniţiat în două şcoli clujene: pro sau contra unui proiect pilot al primăriei
School bus vine şi la Cluj

Două şcoli clujene vecine sunt vizate de un proiect al municipalității, inspirat din programul de bugetare participativă.

 

Liceele Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu ar urma să intre într-un proiect pilot de transport şcolar. Copiii din clasele mici ar urma să fie aduşi la şcoală şi, apoi, duşi acasă cu autobuze sau microbuze ale Companiei de Transport Public (CTP), sub supravegherea Poliţiei Locale.

Săptămâna aceasta, în cele două şcoli s-a lansat un adevărat referendum, la care sunt chemaţi să răspundă părinţii. Răspunsurile sunt: DA, doresc ca acest proiect să se implementeze, şi NU, nu sunt de acord cu implementarea acestui proiect.

În fapt, School Bus de Cluj ar fi trebuit să funcţioneze deja, dar există o mare problemă: părinţii se opun, fie că doresc să îşi ducă la şcoală copiii cu maşina (iar scopul proiectului cu autobuze este tocmai descongestionarea traficului), fie se tem să îşi declare adresa corectă. Aşa cum ştiţi, foarte mulţi dintre copii au ajuns la şcolile din centru pentru că părinţii şi-au făcut flotant la adrese din apropiere.

„Acest proiect nu are nicio legătură cu flotantul. Legea prevede că şcolile trebuie să verifice respectivele adrese la momentul înscrierii şi atât. Flotantul oricum e valabil doar un an şi apoi se poate reînnoi sau nu. Proiectul nu urmăreşte în niciun fel sancţionarea vreunui părinte, dimpotrivă. Vrem să îi ajutăm cu transportul copiilor, în maximă siguranţă, şi să descongestionăm traficul din zona şcolilor”, a explicat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al judeţului Cluj.

"Autobuzele sau microbuzele îi vor lua pe copii din puncte prestabilite, aproape de casă. Încă nu ştim dacă şoferii vor lua copii numai de la o şcoală sau de la ambele, în cadrul unei curse. Suntem pregătiţi să preluăm copii din Mănăştur sau Gheorgheni, ba chiar şi din Floreşti, dacă trebuie. Vom vedea. În fiecare autobuz se va afla un poliţist local", a spus Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public (CTP).

După primirea răspunsurilor, reprezentanţii CTP şi ai Poliţiei Locale se vor întâlni cu părinţii de la cele două şcoli. Totul a plecat de la propunerea unei mame, Cristina Roman, din cadrul campaniei de bugetare participativă iniţiată anul trecut, în premieră, de Primăria Cluj-Napoca. Proiectul autobuze-microbuze şcolare cu circuit închis a fost unul dintre cele 15 care au câştigat competiţia.

„Traficul din Cluj este grav afectat de către părinţii care îşi transportă copiii la şcoli, mai ales în centru. Propun implementarea unui proiect de autobuze/microbuze şcolare cu circuit închis, în cooperare cu toate şcolile, iar copiii să fie luaţi din cea mai apropiată stație de locuința acestora.

După-masă, la fel, copiii să fie transportaţi către locuinţele lor. Monitorizarea transportului se va face printr-o aplicaţie”, a scris Cristina Roman, care a propus un buget de 100.000 de euro. Aceasta a sugerat şi o aplicaţie de telefon mobil prin intermediul căreia şoferul şi părinţii să poată schimba informaţii.

În acest moment, CTP Cluj-Napoca are linii din cartiere către centru de transport pentru elevi, dar acestea nu sunt eficiente. În autobuze se înghesuie şi adulţi, fără a ţine cont că este o cursă exclusiv pentru şcolari.

Comenteaza