De ce aleg mașina în loc de bus cei care stau în jurul Clujului? "Când ai 2 copii și trebuie să îi duci la 2 locații diferite..."/ "N-am nici timp, nici chef să stau după nu știu câte autobuze"

De ce aleg mașina în loc de bus cei care stau în jurul Clujului? "Când ai 2 copii și trebuie să îi duci la 2 locații diferite..."/ "N-am nici timp, nici chef să stau după nu știu câte autobuze"

O întrebare postată pe Reddit: De ce aleg mașina în loc de bus cei care vin zilnic în oraș din apropierea Clujului? - a redeschis un subiect vechi privind transportul în comun și traficul din Cluj.

"Am o curiozitate. Oamenii care stau in apropierea Clujului (ex Floresti, Gilau, Apahida, Savadisla etc.) unde teoretic ii transport in public, de ce aleg totusi sa vina cu masina zilnic ? Nu vorbesc despre cei care mai au treba in plus gen cumparaturi si chestii si vin 1-2/sapt cu masina. :))" - este întrebarea care a declanșat pe Reddit o adevărată dezbatere mașină versus transport în comun din zona metropolitană a Clujului.

Oamenii spun că, deși există linii de bus care leagă zona din afara orașului de centrul Clujului, autobuzele circulă rar sau după un orar care nu li se potrivește. 

"Eu de exemplu stau in salicea, orarul busului e foarte prost. Pe langa ca sunt doar din doua in doua ore sau mai mult, sunt si puse prost pentru mine, au porniri in ore pare (ex. 10, 12, 14) ore la care eu incep la facultate, deci ar trebui sa iau un bus cu 2 ore inainte de ore si drumul pana in cluj e de 30 min max. Si in zilele in care as putea sa le iau as da 12 lei pe drum dus-intors, iar banii astia ii dau pe benzina deci nu am facut combinatie" - explică un clujean.

"Busul are program prost, mai mult din ora in ora, si nici de ala nu se tine cum ar trebui. Plus ca te lasa in centru si de acolo trebuie alta linie. Mi-ar lua o ora jumate sa duc copiii la scoala, un drum pe care cu masina il fac in 30 de minute. Probabil daca ar fi parcari ca cea de la aeroport la fiecare intrare in oras as lasa masina acolo" - spune un părinte.

Tot timpul petrecut în trafic și modul în care este organizată rețeaua de transport în comun este și pentru alți clujeni motivul pentru care aleg mașina: "Deoarece ajung exponențial mai repede unde am nevoie, n-am nici timp, nici chef să stau după nu știu câte autobuze".

Unii clujeni spun că evită să folosească autobuzele pe unele linii, pentru că nu par sigure. "Eu stau in Cluj si cateodata uit ca am masina. Nimanui nu ii place sa conduca in trafic, dar daca as sta in localitatile din exemplul tau, cred ca masina e singurul mijloc de transport acceptabil. Cu siguranta si eu as folosi masina, mai ales cand vezi ce specimene urca cateodata in M-uri. Zicea un amic ca dintr-un autobuz M dinspre Apahida s-a dat cu piscaturi de purici pe picioare. Nu stiu cum e posibil asa ceva, dar uite ca s-a intamplat."

O mămică vine cu mai multe argumente în favoarea mașinii personale: "Când ai 2 copii și trebuie să îi duci la 2 locații diferite și tu să ajungi în a 3-a, nu îți vine să circuli cu autobuzul. Plus că autobuzul stă în același trafic ca toate mașinile. Mai ales în perioadele reci, prefer să stau comod în mașina personală decât să respire copiii același aer împreună cu alți 50 de oameni, fiecare cu virusurile lui, într-un autobuz infect. Decât să îi trezesc la 6 și să îi port prin autobuze + pe jos până la școală/grădiniță, prin frig și somnoroși, mai bine mergem cu mașina. Pornim la aceeași oră dar măcar suntem împreună, putem povesti, asculta o poveste, ce muzică vrem noi, mai pot trage un pui de somn sau lua o gustare etc."

Și cei care locuiesc în oraș spun că preferă mașina ori mersul pe jos, în locul mijloacelor de transport în comun, pentru că câștigă timp.

"Pentru ca azi am făcut din Grigorescu pana în Zorilor o ora cu busurile, la ora 10 deci nu la ora de vârf. Singura opțiune pentru mine în orasul asta rămâne mersul pe jos. Dacă în oraș e transportul asa de jalnic, nu vreau sa in imaginez cum e sa vii din Baciu sau Floresti cu busul" / "La fel o fac si cei din cartiere dormitor ca Sopor, Buna Ziua, Europa, Borhanci etc. de nevoie, multi isi aduc copiii la scoala sau gradinita, frecventele de bus sunt rare, iar cum infrastructura este inexistenta, deci oricum stai in trafic, preferi confortul masinii personale".

Alții sunt de părere că cei care aleg mașina în loc să ia bus-ul o fac din comoditate, egoism...

"Cunosc oameni care stau in Gheorgheni fix langa statia cu 3 si 25, si vin cu masina zilnic la job in centru. De ce? Nu stiu, ca se simt ei mai confortabil sa stea in trafic decat sa se amestece cu muritorii de rand in bus" / "Păi, cine alege autobuzul de obicei alege autobuzul din acelaș raționament, pentru că e mai comod, nimănui nu-i place să stea în trafic" / "Câte comentarii am văzut pe-aici cu ”pt că e mai comod la mine în mașină”, ăla nu e egoism?"

 

Comenteaza