REPORTĂJEL Cum împărţim banii: „Să dăm la biserică de la asfaltări. Sau de la şcoală"
- Scris de Ionel Lespuc
- 16 Mar 2017, 14:22
- Administraţie
- Ascultă știrea
„Haideţi, mă, că discutăm lucruri importante!". O şedinţă de Consiliul Local de la ţară poate avea destule ingrediente amuzante. Şi surprinzătoare. Uneori, şocante. Am participat joi la şedinţa de la Gilău, tocmai când dezbaterea era mai aprinsă. Membrii Consiliului Local aveau de votat bugetul comunei pentru 2017. Iar cei care ieşeau să bea o cafea pe hol erau repede aduşi înapoi, cu vorbe mai frumoase sau mai aspre, că fiecare vot contează.
Discuţia despre iluminatul de Paşte este la Bucureşti. Cea despre parkinguri se poartă la Cluj. În schimb, la Gilău se vorbeşte despre biserici. Până aici, nicio surpriză. Sunt vreo 10 lăcaşe de cult în satele care compun comuna, ortodoxe, greco-catolice, reformate, baptiste, penticostale, şi toate vor bani de la buget.
Parohia 1 ortodoxă este în plin avânt. Construieşte de vreo trei ani casa parohială. Pretenţios vorbind, casa parohială este „sediul instituţiei"; toată lumea ştie că, de fapt, acolo locuieşte preotul şi familia sa. Părintele Sebastian, cum îi spun cu evlavie consilierii, a venit personal să îşi susţină cauza. El ceruse 60.000 de lei ca să termine casa parohială, dar Comisia de buget a Consiliului Local i-a repartizat numai 40.000. De aici au pornit discuţiile în plen.
„Şi primăria, şi consiliul local, şi biserica, tragem la aceeaşi comunitate". „De trei ani construim casa parohială, iar condiţiile în care locuim sunt cum sunt. Pentru noi este de mare nevoie şi de ajutor, pentru că nu avem venituri, decât contribuţii ale credincioşilor. Am adus documente, Hotărâri de Consiliu Judeţean (anul trecut, CJ a dat 16.000 de lei pentru casa parohială din Gilău n. red.), decizii ale altor primării, ca să vedeţi că legea permite.
Toţi, şi primăria, şi consiliul local, şi biserica, tragem la aceeaşi comunitate. Casa parohială este sediul instituţiei, nu doar casa preotului", a spus părintele Sebastian. Faptul că legea permite este întârit şi de primar, care a trimis secretara comunei la o juristă a Prefecturii. „Sper ca şi Curtea de Conturi să considere la fel". Mesajul preotului reuşeşte să îi mobilizeze pe consilieri. De la 40.000 la 60.000 pasul e mic.
"Să luăm de la drumuri!". PNL-istul Gelu Topan a candidat la Primărie, dar a pierdut la câteva voturi în faţa eternului Dumitru Sfârlea, PSD. „Eu zic să dăm parohiei 1 atât cât o cerut. Şi propun să luăm 20.000, vă rog să notaţi, doamna contabilă, de la capitolul 84 - modernizare drumuri şi străzi, dirigenţie de şantier", spune Topan. Nimeni nu se miră. Drumurile din Gilău au început de ceva vreme să se asfalteze, e drept, dar au rămas încă destule zone uitate de timp şi de mâna gospodarului. Nu-i nimic: să-i facem casă părintelui!
"Să luăm de la şcoală!" Primarul Dumitru Sfârlea se laudă că este la al 17-lea buget. Se opune ca banii de la drumuri să meargă pe tencuiala casei parohiale. „Nu putem lua bani de la drumuri, există devize şi studii de fezabilitate", explică primarul. Contra-propunerea sa este să ia din bugetul şcolii. Există un proiect de modernizare a şcolii, dar Sfârlea crede că investiţia nu va putea fi făcută în 2017. În cele din urmă, consilierii decid să nu ia nici de la şcoală -„Mai vedem de unde luăm, poate bine ciupim de la alte biserici" - şi votul este unanim.
O soluţie de „ciupit" este de la Betania, biserica baptistă în legătură cu care unii consilieri au probleme de localizare. „Aia faină de pe Morii, mă. Peste apă. Vizavi de blocuri", vine GPS-ul. Unii ar fi vrut să scadă participarea Primăriei de la Betania. „Au cerut 353.000", spune consilierul Aurel Roşianu. „35.000, măi, Aurele, iar te-ai încurcat în cifre", îl ia peste picior viceprimarul Okos Karoly. Până la urmă, Betania primeşte 10.000 pentru uşi de stejar şi vopsirea bisericii, chiar dacă vopseaua decorativă trecută în cerere, de 3.000 de lei, i se pare prea piperată lui Roşianu.
Parohia ortodoxă numărul 2 primeşte 40.000. S-a propus şi aici 60.000, ca să nu fie discriminare. Preotul Iosif Hulpe nu a venit însă la şedinţă şi nici nu mai avea de tencuit vreo casă parohială, aşa că va trebui să se mulţumească cu mai puţin.
„Discuţia importantă" s-a încheiat. Casa parohială a primit cam cât alte trei biserici la un loc. Toată lumea merge cu Dumnezeu înainte. Ce a urmat a fost mai puţin semnificativ. Drumuri, şcoli, grădiniţe, dispensar...
300.000
de lei a fost bugetul pentru biserici oferit de comuna Gilău în 2016. Primarul a dorit să păstreze acelaşi cuantum şi pentru 2017.