Se lucrează în ritm de melc la sediul ISJ Cluj: „E aberant să ai banii şi să nu poţi să lucrezi”
- Scris de Ioana Pîrlea
- 15 Sep 2015, 14:39
- Administraţie
- Ascultă știrea
Lucrările la construcţia de pe strada Argeş au început în 2011, însă şantierul a fost blocat o bună perioadă din cauza descoperirii unor vestigii. Lucrările au reînceput în 2012 şi deşi ar fi trebuit să fie deja finalizate, acestea vor mai dura cel puţin până în luna aprilie a anului viitor. Pe şantier se lucreză în ritm de melc, iar vinovat pentru această situaţie e constructorul.
"Problema este exact aceeaşi pe care o are şi Primăria acum cu liceul Eminescu şi celelalte lucrări: constructorul. Eu am reuşit să obţin de la Guvern 3,2 milioane şi până astăzi am reuşit să cheltuim doar aproximativ 900 de mii de lei, pentru că nu lucrează. Acum vor fi nişte sume care vor fi plătite pentru că se îmbracă clădirea în sticlă şi sunt cheltuieli mai mari, de cam un milion de lei. Eu am preluat un contract gata făcut, nu acuzăm pe nimeni, eu trebuie să iau de bun ce am. Ei nu pot fi penalizaţi pentru că lucrările au fost blocate din vina Ministerului Culturii", a explicat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
În spatele lucrărilor de la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Cluj se află firma Construdava, aflată în insolvenţă, fiind deţinută în proporţie de 50% de Napocamin - firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene. Construdava a fost înfiinţată în 2006, cu doi ani înainte de Dava Invest, cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei. În acest an, trei şcoli din Cluj-Napoca au intrat în şantier, lucrările fiind realizate pe bani europeni. În acest caz, contractul a fost atribuit, pe trei loturi, firmei SC CECONI SRL, respectiv asocierii SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Şi aici există întârzieri la lucrări, în special la şantierul din cadrul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu", motiv pentru care elevii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare orele de curs în alte unităţi de învăţământ.
Chiar dacă de vină pentru ritmul în care se lucrează la şantier este constructorul, anularea contractului şi atribuirea acestuia către o altă firmă nu reprezintă o soluţie în momentul de faţă. Reprezentanţii ISJ spun că o nouă licitaţie ar însemna o lungă perioadă de blocaj din cauza birocraţiei. În cel mai bun caz, clădirea care va găzdui noul sediu ISJ Cluj va fi finalizată în primăvara lui 2016.
"Eu pot în momentul ăsta să anulez contractul, dar asta înseamnă să fac expertiză, care înseamnă bani, privind evaluarea lucrărilor în momentul acesta şi după aceea să fac o nouă licitaţie, deci îmi blochează toată treaba aproximativ doi sau trei ani şi prefer să trag de ei să-i convoc în fiecare săptămână şi aşa mai departe, dar e foarte greu. Dacă reuşim să cheltuim cele 3,2 milioane, ne-ar mai putea da un milion în octombrie, atunci în aprilie am fi gata. E foarte complicat. Tragem în fiecare zi, îi punem să lucreze, facem scandal, ne certăm, avansăm. E aberant să ai banii şi să nu poţi să lucrezi", a precizat Cuibus.
Licitaţia pentru noul sediu ISJ a avut loc în 2009, însă lucrările au început abia după doi ani. Apoi, şantierul a fost blocat timp de un an şi jumătate de către Ministerul Culturii, după care s-au efectuat săpături arheologice de descărcare istorică, fiind descoperite mai multe obiecte din epoca romană şi medievală, dar şi un zid roman. Conform datelor ISJ Cluj, lucrările au început abia în urmă cu un an şi jumătate.
Pe lângă contractul cu ISJ, Construdava a fost o firmă abonată la contracte în Cluj-Napoca. În ultimii ani, compania a câştigat licitaţiile pentru lucrările la mai multe obiective, printre care parking-ul de pe aleea Băişoara, parking-ul de pe Negoiu, hala agroalimentară din Grigorescu sau construirea unei unităţi în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Şi în cazul lucrărilor menţionate anterior au existat probleme în ceea ce priveşte termenul de finalizare a şantierelor, unele dintre acestea fiind întârziate sau chiar blocate.