Se mai fac cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului? Ce spune șeful județului
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 31 Oct 2023, 11:07
- Administraţie
- Ascultă știrea
Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan nu au reușit să prindă finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit autorităților clujene, asta nu înseamnă că nu se vor mai face și se caută deja noi forme de finanțare pentru a putea da drumul lucrărilor.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat, marți dimineață, despre situația celor două mari proiecte și despre ce ar putea urma în ceea ce privește sursa de finanțare.
„Centrul de Transplant nu are finanțare în momentul de față. Noi suntem cu licitația de execuție în curs. Așteptăm să vedem dacă vom obține de la minister vreo finanțare. În ceea ce privește, Spitalul de Copii avem informații că va intra, după caracteristicile pe care le are, într-o finanțare parțială pe Programul Operațional Sectorial de Sănătăte. Oricum, banii trebuie să vină treptat pe 2-3 ani cât timp construieși spitalul. Atunci am speranța că pentru un an sau doi va fi finanțat prin acest program. Dacă vom primi acești bani, spitalul de îndată va putea fi demarat, ca și lucrări”, a declarat, la un post loc de radio, Alin Tișe.
Spitalul Pediatric Monobloc
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.
Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.
Centrul Integrat de Transplant
Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.
Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.