Semafoarele inteligente de pe drumul Baciu - Cluj, întârziate de birocraţie

Semafoarele inteligente de pe drumul Baciu - Cluj, întârziate de birocraţie
În urmă cu câteva luni primăria comunei Baciu anunţa că va amplasa mai multe semafoare inteligente în zonele mai aglomerate din localitate pentru a fluidiza traficul spre Cluj-Napoca. Din cauza birocraţiei, însă, proiectul va mai întârzia cu câteva luni.

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, în ce stadiu se află proiectul privind instalarea semafoarelor.

„Am discutat cu firma care face proiectul şi ne-a informat că durează cam 7-8 luni până se primesc avizele de la CNADNR Bucureşti pentru instalarea semafoarelor. Nu avem ce face, sperăm ca în vară să fie totul gata şi să le putem instala", a declarat primarul Florin Mureşan, pentru ZIUA de CLUJ.

Primarul comunei Baciu a dat detalii şi despre unde vor fi amplasate aceste semafoare.

„După staţia Petrom vine amplasat un semafor cu soluţie inteligentă, la fel şi pe strada Jupiter, tot aşa un semafor cu soluţie inteligentă. La Napolact este în studiu un sens giratoriu sau un semafor cu soluţie inteligentă, urmează să alegem dintre cele două variante, şi aici pe strada Privighetorii vom avea un asemenea semafor. Ce înseamnă soluţie inteligentă? Semaforul citeşte traficul de pe drumul naţional, numără maşinile şi în funcţie de câte maşini sunt, le dă drumul sau le mai ţine. La fel şi pe străzile laterale numără maşinile sau pietonii şi în funcţie de nişte indici de timp, le dă verde unora sau altora. La fel mai sunt încă 4 semafoare, în dreptul magazinului Regina, a casei de cultură, a şcolii şi grădiniţei, care vor fi semafoare cu buton", a explicat primarul Florin Mureşan.

Sensul giratoriu de la Napolact ar fi extrem de util aici mai ales în cazul în care se găseşte o soluţie pentru o nouă şosea care să lege Baciu de Cluj-Napoca, care ar urma să treacă peste linia ferată şi să ajungă în zona Tetarom. Deoarece această şosea s-ar întinde atât pe teritoriul Baciului cât şi al Clujului, ar trebui realizată în parteneriat între cele două administraţii.

Reprezentanţii primăriei Baciu spun că au propus în urmă cu câteva luni spre analiză această variantă Prefecturii, Consiliului Judeţean Cluj şi Primăriei Cluj-Napoca dar că încă nu au primit vreun răspuns.

Primarul Florin Mureşan spune că aglomeraţia care se creează dimineaţa la intrarea dinspre Baciu în Cluj are mai multe cauze. Dincolo de sutele de maşini care ies simultan de la blocurile de locuinţe din comună, probleme mari pun traficul de tranzit, care vine dinspre Vestul ţării pe direcţia Moldova, trafic care de la Căpuş este direcţionat prin Gârbău iar apoi prin Baciu, în lipsa unei legături între Autostrada Transilvania şi centura de Est a Clujului dar şi traficul deja foarte aglomerat al municipiului.

 

 

Comenteaza