Stop joc la salubritate. Caietul de sarcini “cu dedicaţie” al primăriei trebuie corectat

Stop joc la salubritate. Caietul de sarcini “cu dedicaţie” al primăriei trebuie corectat
Cele trei reclamaţii depuse în cadrul licitaţiei prin care primăria voia să concesioneze serviciul de salubritate stradală pe opt ani au fost admise de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a cerut primăriei clujene, printr-o decizie din 21 octombrie, să modifice documentaţia de licitaţie şi să scoată condiţiile stricte legate de numărul şi de tipul de maşini pe care trebuie să le aibă ofertanţii. Procedura urmează să fie relansată în noiembrie.

Licitaţia deschisă pentru concesionarea serviciului de salubrizare stradală si deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în 24 septembrie. Deschiderea ofertelor era programtă în 18 noiembrie. Contractul era estimat la 137,6 milioane de lei şi implica activităţi de măturat manual, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţat manual rigole, măturat mecanizat, curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii, pluguit, combaterea poleiului, curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere, încărcat, transportat zăpadă şi gheaţă. Administraţia locală clujeană scosese la mezat două loturi (sectoare) pentru prestarea acestor servicii, aşa cum se derulează şi în prezent contractractele pentru salubritate stradală.

Licitaţia primăriei a fost suspendată printr-o decizie din 7 octombrie a CNSC, după ce trei societăţi, DMV Prosal, Supercom şi RER Ecologic Service Buzău, au contestat caietul de sarcini aferent procedurii. Printr-o decizie din 21 octombrie a CNSC, instituţia a admis reclamaţiile formulate de aceste societăţi şi a cerut primăriei clujene ca în termen de 10 zile să remedieze documentaţia de atribuire şi să decaleze termenul de depunere a ofertelor corespunzător cu perioada în care procedura a fost suspendată.

În principal, potrivit deciziei CNSC, administraţia locală trebuie să scoată din documentaţia de licitaţie condiţiile stricte referitoare la capacitatea utilajelor deţinute de ofertanţi şi să impună doar un minim şi un maxim la acest capitol. Mai mult, trebuie să coreleze necesarul de utilaje stabilit cu caracteristicile acestora. De asemenea, având în vedere că a trecut în documentaţie doar penalităţi pentru operatorul/operatorii de salubritate cu care se va încheia contractul, trebuie să aplice acelaşi tratament şi pentru instituţie, în cazul în care nu efectuează plăţile la timp.

În ceea ce priveşte cerinţa prin care s-au cerut doar maşini Euro 5, principala nemulţumire a contestatarilor, administraţia locală a transmis CNSC că este vorba despre o eroare că aceasta mai apare în caietul de sarcini deoarece, la solicitarea Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Aceasta a fost scoasă în 7 noiembrie din fişa de date a achiziţiei publice. Administraţia locală nu a anunţat deocamdată data la care se va derula noua procedură de licitaţie. În prezent, contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile vara şi deszăpezit iarna) pentru sectorul I (cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund şi 80% din zona centrală) este deţinut de Rosal, care trebuie să cureţe 347 de străzi. În sectorul II intervine Brantner, care are în administrare cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni şi 20% din zona centrală, în total 320 de străzi. Contractele au fost încheiate în 2005, pe o perioadă de opt ani, şi expiră în octombrie 2013. Totuşi, ca să nu fie probleme cu activitatea de deszăpezire din această iarnă, forul local clujean a decis ca noile contracte pentru activitatea de salubrizare stradală să fie încheiate după 15 martie 2014, indiferent de data la care va fi adjudecată licitaţia.

 

 

Etichete
Comenteaza