TIFF cere primăriei clujene “independenţă” financiară

TIFF cere primăriei clujene “independenţă” financiară
TIFF va avea prioritate în finanţare de anul viitor, urmând să beneficieze de un buget independent, în comparaţie cu toate celelalte evenimente culturale sponsorizate de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Primăria a încheiat un protocol cu organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), încă de pe vremea lui Emil Boc, prin care s-a angajat să susţină evenimentul, anual, cu minim 100.000 de euro. Numai că, deşi amploarea evenimentului a crescut de la an la an, suma acordată de primărie a rămas aceeaşi. Mai exact, în fiecare an, pe lista organizaţiilor şi fundaţiilor care beneficiază de sprijin financiar au fost incluşi şi organizatorii TIFF, cu suma constantă de 450.000 de lei (100.000 de euro).

De anul viitor, a informat primarul interimar Radu Moisin, organizatorii TIFF cer ca evenimentul lor să aibă un buget separat, să nu mai fie inclus "la grămadă", cu toate celelalte evenimente.

Dintr-un buget de aproape 2.000.000 de lei, împărţit între fundaţiile şi organizaţiile care desfăşoară evenimente socio-culturale, organizatorii TIFF (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) vor primi, ca şi anul trecut, 100.000 de euro. În mai multe rânduri, organizatorii acestui festival de film au atras atenţia că statutul evenimentului a crescut imens, devenind un adevărat brand pentru municipiul Cluj Napoca, dar cu toate acestea, administraţia locală nu s-a implicat pentru a-l susţine mai mult. Primarul interimar Radu Moisin a informat că de anul viitor Fundaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cere ca bugetul TIFF să fie tratat individual de către forul local.

"Ni se cere ca acest festival să nu mai fie inclus pe aceeaşi listă de finanţare cu celelalte evenimente de cultură care se desfăşoară în Cluj-Napoca. Desigur, pe de-o parte, organizatorii au dreptate, având în vedere că acest eveniment şi-a câştigat un statut, o identitate, aducând prestigiu oraşului nostru. Numai că o astfel de decizie nu o pot lua singur. Propunerea lor trebuie analizată în Consiliul Local. Eu voi prezenta forului această solicitare, urmând să luăm cea mai bună decizie", a spus Moisin.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a afirmat că ar fi normal ca după atâţia ani de la înfiinţarea acestui festival autorităţile locale să înceapă să-l trateze aşa cum se cuvine. "Noi, când ne ducem la Ministerul Culturii să cerem finanţare pentru organizarea TIFF, nu suntem puşi pe o listă cu alte sute de evenimente. TIFF este tratat ca eveniment separat. Este firesc, prin urmare, ca şi administraţia clujeană să procedeze la fel", a transmis Tudor Giurgiu. TIFF a ajuns la cea de-a 11-a ediţie şi ar urma să se deruleze în perioada 1-10 iunie. Chiar dacă nu a fost prezentat încă programul oficial şi nici nu se ştie cine vor fi invitaţii speciali, organizatorii au dezvăluit în schimb o serie de informaţii cu privire la filmele care ar urma să ruleze în cadrul ediţiei de anul acesta.

Astfel, la secţiunea Supernova ar urma să ruleze filmele: "Play" (Suedia) - distins cu Premiul Coup de Coeur la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Tabu" (Portugalia) - prezentat la Festivalul de la Berlin, dar şi "Keep the Lights On" (în regia lui Ira Sachs) - recompensat cu Premiul criticii - Fipresci la Festivalul de la Berlin şi cu distincţia Alfred Bauer, pentru cel mai inovator titlu. Serialul "Mildred Pierce" (2011), realizat de HBO, va avea, de asemenea, parte de o proiecţie în cadrul TIFF. La categoria Umbre, va rula thrillerul "The Yellow Sea" (în regia lui Na Hong Jin). Totodată, regizorul chilian Sebastian Lelio îşi va prezenta noul film în cadrul ediţiei de anul acesta a TIFF: "El Año del Tigre" (The Year of the Tiger), proiectat în 2011 în competiţia Festivalului de la Locarno.

 

Etichete
Comenteaza