Tişe, despre votul direct: "Mi-e indiferent în ce formulă va fi ales preşedintele CJ. Nu se justifică urgenţa unei OUG"

Tişe, despre votul direct: "Mi-e indiferent în ce formulă va fi ales preşedintele CJ. Nu se justifică urgenţa unei OUG"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a criticat ordonanţa de urgenţă (OUG) dată luni de Guvern, prin care se reintroduce alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct.

Acesta a declarat că proiectul ar fi trebuit discutat în parlament şi supus la dezbatere publică, iar urgenţa adoptării unei OUG nu este justificată.

"Acest proiect de OUG ar fi trebuit să intre la dezbatere publică în Parlament, iar dacă în urma acestei dezbateri Parlamentul decidea o formulă sau alta, rămânea să vedem, Parlamentul având această competenţă. (...) Nu se justifică urgenţa prin OUG, aceasta fiind şi obiecţia mea. Dacă se dorea modificarea legii ar fi trebuit să intre în Parlament, într-o dezbatere cu societatea civilă, cu asociaţiile şi uniunile naţionale ale primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene", a transmis preşedintele CJ Cluj.

Alin Tişe a mai spus că, în ceea ce îl priveşte, nu crede că noua formulă prin care şefii de la CJ vor fi aleşi l-ar dezavantaja, explicând că singurul lucru care avantajează este activitatea.

„În ceea ce mă priveşte, este o formulă care are şi avantaje, şi dezavantaje, nefiind una agreată de toată lumea şi o variantă ideală. Dar nu consider că este una care avantajează mai mult decât cealaltă. Eu am candidat la primul mandat pe vot direct şi în actualul mandat am fost ales prin vot indirect, asftel că mi-e indiferent în ce formulă va fi ales preşedintele de consiliu judeţean. Singurul lucru care te poate avantaja este activitatea şi un val politic care poate veni”, a adăugat Alin Tişe.

OUG pentru alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean prin vot uninominat

Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va modifica legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene. Premierul a precizat că a înţeles dorinţa cetăţenilor de a avea un rol mai important în acest sens.

Anunţul Vioricăi Dăncilă făcut înainte de şedinţa de Guvern:

"Avem în şedinţa de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, luni, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal "va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea” preşedinţiilor de CJ.

"Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitate şi stabilitatea preşedinţiilor de Consilii Judeţene, cei care, împreună cu primarii şi consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fioecare preşedinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul", a mai afirmat aceasta.

Iohannis: Practica OUG să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis critică, luni, OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, transmiţând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul.

"Preşedintele Klaus Iohannis critică, luni, OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, transmiţând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, a atenţionat şeful statului.

"Cetăţenii le-au transmis pesediştii în mod foarte clar că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene", potrivit sursei citate.

Ce modificări se aduc la legea pentru alegerea preşedinţilor de CJ

Proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanţei, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) şi (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

Comenteaza