Video Tișe lămurește finanțările CJ Cluj pentru cultele religioase: „Noi nu dăm banii în mână preotului”

Tișe lămurește finanțările CJ Cluj pentru cultele religioase: „Noi nu dăm banii în mână preotului”
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Consiliul Județean Cluj a anunțat că organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Sumele alocate pentru susținerea inițiativelor care se încadrează în domeniile anterior menționate, pentru programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale a fost alocată suma de 900.000 de lei, pentru susținerea structurilor sportive suma disponibilă este de 1.050.000 de lei, iar pentru programele, proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural s-au alocat 900.000 de lei.

Totodată, unităților de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România le-a fost repartizată suma de 1.550.000 de lei. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect și a oferit mai multe detalii.

„În fiecare an noi îi încurajăm pe clujeni să vină cu cât mai multe proiecte și programe asigurându-i de întreaga deschidere și susținere. Regulamentul este cunoscut de toată lumea. Asociațiile și fundațiile din Cluj știu ce au de făcut. Urmează o perioadă de 30 de zile când pot veni cu cereri.

Dacă vorbim de sport, încurajăm sportul de masă. De la nivel de comune până la nivel de orașe. Acolo unde avem performanțe să alocăm o sumă mai mare. De asemenea, încurajăm asociațiile să-și organizeze evenimente în domeniul cultural, în sfera tineretului, etc.

Desigur, vorbim și de cultele religioase pe care încercăm să le finanțăm. Sunt foarte multe discuții aici, în ce măsură ar trebui să mai alocăm bani și la Biserici sau mai bine spus la preoți, pentru că de obicei se confundă lucrurile.

Eu sunt pentru a susține mai departe, dar la un nivel rezonabil. Și nu pentru susținerea preotului, deoarece nu de asta vorbim, ci de exemplu susținerea reparațiilor Bisericilor. Mai mult acești bani nu se dau în mână preotului sau niciunui șef de fundație. Noi nu alocăm banii, ci ei vin cu facturile pentru decontare după ce realizează evenimentul sau investiția.

Cred că și Bisericile, ele ca entități, trebuie susținute pe mai departe. Acești bani se regăsesc în clădirile de acolo, în modernizarea lor, în picturi, în ceea ce există în Biserici. După cum cred că este important să dăm bani pentru evenimentele culturale, pentru sport, tineret, ș.a.m.d.”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Comenteaza