Uioreanu şi ai lui, sabotaţi. "La mustaţă"

Uioreanu şi ai lui, sabotaţi.
Neparticipări la vot pe mai multe proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, acuze de nelegalitate, apostrofări peste masă. Aşa au marcat aleşii judeţeni ultima şedinţă ordinară din acest an, după ce au ascultat colinde. La final, ei şi-au urat unul altuia sărbători fericite.

După ce opoziţia PNL şi PSD a primarul Emil Boc l-au lăsat singur la ultima şedinţă ordinară de la municipiu, a fost rândul consilierilor judeţeni PDL să facă o demonstraţie. Chiar dacă şeful judeţului, Horea Uioreanu, are majoritate să îşi treacă proiectele de pe ordinea de zi, profitând de absenţa unor consilieri cei de la PDL au reuşit să întoarcă din drum trei proiecte, prin neparticiparea la vot.

"Nu avem sarcină de partid să facem scandal. Doar sunt nişte chestiuni pe ordinea de zi care nu sunt în regulă şi vom lua atitudine", a spus consilierul PSD Rareş Rusu, înaintea începerii şedinţei ordinare de miercuri, în timp ce aleşii judeţeni ascultau colindătorii care vin să le cânte în fiecare an.

Liderul de grup al consilierilor judeţeni PDL, Alexandru Coroian, angajat al lui Boc, pe statul de funcţii al primăriei clujene, a deschis şedinţa cu un protest faţă de practica preşedintelui Uioreanu şi a oamenilor din executiv de a nu pune la dispoziţie, cu cinci zile înainte de şedinţă, proiectele aflate pe ordinea de zi, aşa cum prevede legea. "Nu vom participa la vot la opt puncte de pe ordinea de zi", a anunţat Coroian.

În schimb, consilierul PNL Emil Bogdan le-a imputat colegilor că neparticiparea la vot nu va duce decât la respingerea unor proiecte care permit vânzarea cabinetelor pentru medicii clujeni. Mai mult, Dan Canta, de la PSD, a condamnat ipocrizia celor PDL care, potrivit consilierului, în timpul mandatatul de preşedinte al lui Alin Tişe, când, la fel, proiectele nu erau disponibile la timp, nu invocau nerespectarea legii. "Nu înseamnă că dacă nu s-a invocat atunci, nu trebuie să respectăm nici acum legea", s-a justificat Coroian.

Din cele 38 de puncte de pe ordinea de zi a şedinţei, trei proiecte nu au trecut de votul plenului, după ce PDL a anunţat că nu le va susţine. Primul care a picat a fost regulamentul pentru vânzarea cabinetelor medicale, ceea ce l-a nemulţumit pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. "Nu v-am cenzurat comunicatele de presă. Îi vom informa pe medici că nu îi lăsaţi să cumpere cabinetele", a afirmat Uioreanu. Coroian i-a replicat că nu este vina grupului PDL. "Nu suntem de acord să vă girăm incompetenţa", a adăugat acesta. Enervat de atitudinea PDL, Uioreanu a cerut angajaţilor din executiv să facă o scrisoare pentru medicii clujeni. "Şi cu asta, am terminat, da?!!", a ridicat tonul Uioreanu.

Nu au trecut de votul plenului nici alte două proiecte care vizau transmiterea dreptului de administrare a unui teren afalt în proprietatea comunei Jucu, dar nici atribuirea unui spaţiu către Asociaţia de Dezvoltare Itracomunitară Eco-Metropolitan. Alte proiecte, chiar dacă n-au fost votate de PDL, au fost adoptate.

Neparticiparea PDL la vot în cazul proiectului de rectificare a bugetului judeţului la 739 de milioane de lei a stârnit indignarea consilierilor de la putere. "Aţi participat la toate discuţiile pe proiecte din comisii. Problemele dvs sunt, de fapt, unele interne şi n-au nicio legătură cu ceea ce faceţi astăzi. Dacă tot nu votaţi, de ce mai sunteţi astăzi aici, ce căutaţi? N-are niciun sens să mai fiţi în sală. Prezenţa dumneavoastră este ca o mobilă!", a subliniat Canta. Acesta a fost persiflat de colegii mai tineri din PDL (Rareş Rusu) care îi striga peste masă "Moş Canta". Coroian, în schimb, a menţionat că grupul său nu este superficial, mai ales când vine vorba despre proiecte importante ale judeţului, care trebuie analizate din timp. "Unele comisii nu sunt statutare, se întrunesc cu o oră înainte de şedinţă şi nu este timp pentru analiza unor proiecte complexe. Noi am fost corecţi şi am anunţat, nu la Consiliul Local, unde aţi tras-o fără să anunţaţi nimic", a replicat Coroian. "S-a discutat fără material la comisie", a spus consilierul PDL Ovidiu Tuluc.

În schimb, Canta şi-a rezervat dreptul să trecă peste obrăznicia colegilor din opoziţie, adăugând că acceptă că modul în care oamenii înţeleg proiectele importante ale judeţului, la prima lectură, diferă de la om la om, la fel şi asimilarea acestora. "Trebuie să fiţi decenţi pentru că aţi avut doi reprezentanţi în comisii care au votat proiectele", a adăugat Canta.

PDL a protestat şi în cazul proiectului care viza contractarea unui împrumut intern de 30 de milioane de euro pentru plata cofinanţării aferente proiectelor cu bani europeni derulate de administraţia judeţeană. "Nu vom participa la vot. Cerem amânarea şi o dezbatere, plus prezentarea mai multor date financiare având în vedere că multe dintre proiectele cu bani europeni au fost începute demult şi s-au consumat deja bani pe cheltuieli neeligibile. Facilitatea aceasta de a contracta un împrumut fără ca acesta să se calculeze la datoria publică a fost dată de premierul Boc în 2011 şi mă bucur să aţi apelat măcar acum la ea", a subliniat consilierul PDL Steluţa Racolţa. Propunerea de amânare a fost respinsă şi, cu toate că aleşii din opoziţie n-au votat proiectul, acesta a fost adoptat, cu votul celorlaţi consilieri prezenţi în sală (23 de voturi pentru şi 13 neparticipări la vot).

"Vreau să să întreb dacă aţi cerut ministerului, aşa cum au făcut şi alte consilii judeţene din ţară, de la Bistriţa, Vrancea sau Constanţa, să amâne licitaţia pentru acordarea licenţelor de transport pe următoarea perioadă, ca să putem, la Cluj, rezolva chestiunile legate de transportul în zona metropolitană cu societatea publică", a închis şedinţa Coroian. Acesta a adăugat că grupul PDL nu a vrut să respingă niciun proiect. "Acuzaţiile de acest fel sunt mincinoase. Trebuia să fiţi prezenţi toţi şi să vă votaţi proiectele", a completat acesta, făcând aluzie la majoritatea pe care Uioreanu o are în plenul CJ.

La Consiliul Local (CL), Boc este cel care are majoritate şi sprijin, de obicei de la PSD, pentru proiectele care au nevoie de două treimi din voturi. La ultima şedinţă a CL de la început de decembrie, consilierii USL au întors din drum nişte proiecte, profitând şi de absenţa unui consilieri de la putere, iar edilul i-a acuzat public că sabotează introducerea curselor operate de compania primăriei la nivel metropolitan, în favoarea firmelor private de transport cărora au să le plătească facturi din campania electorală. Ulterior, consilierii PSD au făcut conferinţă şi au anunţat că susţin ca autobuzele forului local să opereze în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca. "Nu sunt în război cu primarul Emil Boc pe tema transportului metropolitan. Să îmi arate că are companie de transport şi apoi discutăm. Cu licitaţiile de la Bucureşti pentru licenţele de transport trebuie verificat. În cazul transportului în Floreşti a fost o decizie a instanţei. Eu am scos, oricum, aceste trasee de pe lista operatorilor privaţi", a declarat Uioreanu.

Etichete
Comenteaza