Urbanism cu ”surprize”/ Boc: Ce facem, tot un deal și-o vale, ca în spațiul mioritic? Avem reguli
- Scris de Claudia Romitan
- 29 Iun 2020, 16:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Un bloc cu 6 niveluri dă tonul restructurării urbane pe strada Câmpina, într-o zonă preponderent de case. În Comisia de urbanism, proiectul a încins spiritele și i-a dat prilej primarului Emil Boc să îi ia la rost din nou pe arhitecți.
PUD-ul pentru construirea unui imobil mixt pe strada Câmpina nr. 43 prevede o clădire cu subsol, parter, 5 etaje, plus etaj retras în locul unei case care va fi demolată. În vecinătate sunt case și un bloc cu 2 niveluri.
”Respectăm toate reglementările din UTR RrM1. Clădirea va avea 5 etaje și etaj retras, câte 2 apartamente pe etaj, iar parcările vor fi asigurate la subsol. La parter vor fi spații comerciale, pentru care tot aici vor fi asigurate și parcările necesare. Sunt 12 locuințe în total”, a spus proiectantul de la Bogart Construct.
Beneficiarul PUD-ului este SC Rombel Trust SRL din Satu Mare.
”E o zonă de restructurare urbană , în anii următori aici vor apărea și alte blocuri. Dar parcela e cam mică la circa 400 mp, și curtea e mică. Recomandarea este să faceți 10 locuințe mai mari ca suprafață în loc de 12. În ce privește aranjarea clădirii optez pentru varianta cu front închis la stradă”, a spus arhitectul șef Daniel Pop.
De aici discuția s-a aprins.
”Eu spun că varianta care nu e cu front închis și acel loc verde la stradă e mai potrivită, poate fi o surpriză plăcută”, a spus arhitectul Mihai Racu.
”Nu îmi plac surprizele, mai ales la urbanism. Care e motivul să nu fac așa cum scrie în regulament? Să ne dați un exemplu și motivul pe ce prevede legea, nu așa fără argumente legale”, a intervenit primarul Emil Boc.
”Un exemplu este Facultatea de Litere de pe strada Horea, care oferă acea grădină la stradă pe toată lungimea ei, la așa ceva mă gândesc, comparativ cu restul clădirilor de acolo care sunt aliniate la stradă”, a explicat Mihai racu.
”Facultatea de Litere are o clădire de peste 100 de ani. Aici discutăm altceva. Dacă e regulă în regulamentul de urbanism, de ce să mă abat de la ea? Ce facem, tot un deal și-o vale, ca în spațiu mioritic. Mie îmi place spațiul mioriti,c dar nu la urbanism. La următorul care va construi aici care regulă va fi valabilă?” a continuat Emil Boc.
”Domnul Racu vorbește de o surpriză care ar putea apărea aici ca spațiu verde și principial am putea zice că e bine venită dar numai într-un cadru foarte bine definit. Acest spațiu este restructurabil după niște reguli și nu se poate începe cu o excepție. E primul pas spre restructurare, dă o senzație teribilă de dezordine dacă prima clădire care se face este o excepție. Putem ajunge în situația penibila de pe Bulevardul 21 decembrie, unde s-a făcut Bussiness Center Transilvania și s-a ieșit în afara frontului străzii dintr-un capriciu al arhitectului zicând că dă bine. Când tot frontul va fi conturat pe strada Câmpina eventual atunci poate să apară o mică fantezie zisă surpriză. Dar nu începem restructurarea zonei cu o gaură”, a argumentat și Virgil pop, șeful Comisiei de Monumente.,
”Mulțumesc domnule Pop, este clar, nu mai lungim povestea, rămânem cu front continuu aici” a concluzionat primarul Emil Boc.
”Folosiți bonificația de coeficient de utilizare a terenului?”, a întrebat arhitectul șef, Daniel Pop.
Proiectantul a confirmat că da. Pentru parcela de 412 mp indicatori de utilizare a terenului propuși sunt POT - 40 % și CUT – 2.6.
”Păi atunci spuneți ce oferiți. Dacă veniți pe POT sau CUT obișnuit e una, dacă folosiți bonificația de CUT, ce înseamnă asta pentru oraș. Nu veniți cu jumătate de măsură că nu suntem șmecheri să ne tragem în piept unii pe alții. Aceste chestiuni nu îmi plac, că nu le prezentați corect și apoi eu când vin cu ele să le semnez pot să le întorc din nou la comisie și pierdem timp. Recomandabil e să veniți cu lucruri clare”, a spus primarul.
Proiectancul a confirmat că partea de servitute publica se va dona cu titlu gratuit primăriei înainte de emiterea autorizație de construire.
”Pentru a se realiza profilul de stradă conform PUG ( profil II G – 25 m ), se va dezmembra o suprafață de 35.91 mp care se va înscrie în alt CF cu titlul de teren rezervat pentru servitute de utilitate publică str. Câmpina și se va dona municipiului”, se arată în documentație.