Vecinii au învins. Casele de pe Eugen Ionesco au câştigat lupta cu blocurile

Vecinii au învins. Casele de pe Eugen Ionesco au câştigat lupta cu blocurile
Specialiştii din comisia de urbanism a primăriei au aviz o propunere de amenajare a unor locuinţe cuplate cu parter şi etaj în loc de blocuri cu şase apartamente pe E. Ionesco nr. 51.

Dezvoltatorii locuinţelor de pe strada Eugen Ionesco au renunţat la un etaj, după ce, în vara anului trecut, Consiliul Local le-a respins proiectul. Doreau să construiască două imobile cu două etaje şi câte şase apartamente. Vecinii din zonă au contestat proiectul acuzând că se doreşte amenajarea unor blocuri într-o zonă unde ei au autorizaţii pentru case unifamiliale.

Propunerea de amenajare a două imobile de locuinţe colective (cu câte şase apartamente), demisol, parter şi două etaje pe Eugen Ionesco, beneficiar Simion Vidrean a fost discutată din nou la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a primăriei, întrunită în şedinţă în ultima zi din luna februarie.

Anul trecut, în luna iulie, proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Local, comisia consilierilor motivând că propunerea de construire nu respectă coeficienţii admişi în zonă. Proiectanţii de la SIT Management propuseseră pe două parcele de 458 mp, respectiv 467 mp de pe strada Eugen Ionesco amenajarea a două construcţii cu câte şapte apartamente la care accesul urma să se realizeze din strada principală iar parcările urmau să se amenajeze la demisol (opt locuri) şi pe parcele (patru locuri).

În luna mai, la discutarea proiectului în şedinţele, arhitecţii au recomandat proiectanţilor de la SIT Management să reducă numărul de apartamente la maxim patru, rezultând imobile cu parcări la parter, etaj şi mansardă, pentru a nu deranja vecinătăţile. Vecinii din zonă au intervenit la respective şedinţă şi au precizat că în zonă exista reglementări pentru amenajarea de locuinţe unifamiliale, iar construcţiile dorite - blocuri- s-ar poziţiona fix între casele oamenilor.


La şedinţa de săptămâna aceasta, proiectanţii de la SIT Management s-au conformat şi au redus numărul de apartamente. Ei au gândit pe cele două parcele de pe E. Ionesco câte două locuinţe cuplate, parter şi etaj. „Trebuie să facem o distincţie clară. Duplexul este o construcţie pe înălţine, cu două etaje. Nu este vorba despre două case lipite. Noi am gândit locuinţe cuplate cu patru apartamente", a explicat arhitectul Sorin Scripcariu. Proiectantul a explicat că dezvoltatorii au luat în calcul eventualele procese pe care le-ar fi avut cu vecinii sau cu primăria pe care ar fi putut să o acţioneze în instanţă şi au făcut un calcul simplu. "Au preferat mai bine, decât să aştepte nişte ani, să contruiască mai puţin pentru că sunt mai avantajaţi în acest mod", a explicat Scripcariu.


Mai ales că şi vecinii contestatari au fost prezenţi la şedinţa CTATU şi au menţionat că sunt de acord cu noua propunere, specialiştii din comisia primăriei şi-au dat girul pentru proiect.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

Etichete
Comenteaza