Viziunea lui Boc la capitolul Sănătate: cine plăteşte, se făleşte

Viziunea lui Boc la capitolul Sănătate: cine plăteşte, se făleşte
Primarul se afişează public cu un program de sănătate iniţiat de predecesorii săi la conducerea oraşului, după ce timp de aproape un an de mandat nu a reuşit să lanseze nicio iniţiativă în acest domeniu. Asta în condiţiile în care cu propuneri şi idei a venit şi opoziţia.

Primăria municipiului a alocat aproximativ 1 milion de lei pentru modernizarea şi dotarea a 17 cabinete medicale şcolare, în cadrul unui proiect iniţiat de fostul primar Sorin Apostu şi continuat de interimarul Radu Moisin. Ajuns acum faza în care produce primele efecte, actualul edil explică: "Ei l-au pornit, eu l-am plătit".

În 2010, 49 de cabinetele şcolare (dintre care 17 stomatologice) au fost preluate de Primăria Cluj-Napoca prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, de la Ministerul Sănătăţii. Municipalitatea a alocat de atunci anual fonduri pentru dotarea acestora.

În 2012, fondul de salarii pentru cei peste 170 de angajaţi ai cabinetelor (susţinut de DSP) a fost 4,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă un câştig mediu de peste 3.000 de lei lunar per angajat. Au mai fost alocaţi 80.000 de lei pentru materiale şi 96.000 de lei pentru medicamente. La aceste sume, primăria a completat bugetul cu 980.000 de lei. Banii au fost direcţionaţi către tratamente medicale pentru elevi, studenţi şi copii din grădiniţe (80.000 de lei), materiale sanitare (50.000 de lei), obiecte de inventar (150.000 de lei), investiţii (700.000 de lei). În 2012, primăria a început să se ocupe de îmbunătăţirea condiţiilor din 17 cabinete stomatologice, care au fost dotate cu staţii de lucru. Pentru acest an, primăria şi-a asumat să susţină costurile pentru medicamente şi materiale cu 364.000 de lei.

Programul de investiţii în cabinete medicale şcolare a fost iniţiat de fostul primar Sorin Apostu în 2010 şi a fost aprobat de primarul interimar Radu Moisin, după cum nu a uitat să amintească actualul primar. Acesta a ajuns ieri în vizită "de protocol" la una dintre unităţile şcolare care a beneficiat de pe urma banilor din program. "A fost iniţiat de Apostu şi aprobat de Moisin, dar a fost plătit de Emil Boc, aşa să scrieţi!", a subliniat Boc. Primarul a mai amintit şi de un alt program al municipalităţii, prin care pensionarii şi şomerii pot primi asistenţă medicală gratuită. "E o premieră în România, îl pot prelua şi alte primării", a spus Boc. Acesta este pus în funcţiune în colaborare cu UMF Cluj şi a fost implementat tot de fosta administraţie, încă din 2010. În intervalul 2010-2012, primăria a alocat 500.000 de lei în cadrul acestui program, bani cu care au fost realizate tratamente pentru peste 1.500 de clujeni, conform datelor furnizate de instituţie. Primarul nu a putut să precizeze dacă în 2013 administraţia va putea susţine financiar programul, având deja o solicitare de a aloca 200.000 de lei.

Cu ocazia dezbaterilor pe buget derulate la începutul anului, consilierii PNL au propus o serie de programe pentru cheltuirea eficientă a banilor la capitolul Sănătate. Astfel, opoziţia a propus un program de screening a sindromului metabolic (risc cardiovascular, care cauzează majoritatea deceselor din Cluj) prin concursul Spitalului Clujana, iniţiativă care are nevoie de 480.000 de lei, bani care acoperă evaluarea a 3.000 de persoane. A doua propunere a vizat dotarea grădiniţelor pe partea de servire a mesei pentru a continua programul primăriei de asigurare a unei alimentaţii sănătoase preşcolarilor clujeni şi nominalizarea unei sume de 780.000 de lei pentru cele 52 de grădiniţe. O a treia propunere a vizat continuarea programului de educaţie pentru sănătate la elevii de clasa a V-a - 135.000 de lei ar acoperi instruirea a 2.500 de elevi din cele 60 de şcoli din oraş.

 

Comenteaza