ANALIZĂ | Portofoliul obținut de România în CE – Un semn de „maturizare” / „Există și reacții liberale disproporționate”
- Scris de Anca Colibasanu
- 18 Sep 2024, 13:16
- Politica
- Ascultă știrea
România nu are de ce să se plângă cu privire la valoarea care îi este acordată în instituțiile europene prin funcția de vicepreședinte al CE, proaspăt obținută de țara noastră, și e firesc ca PNL să reacționeze critic, însă până la un punct, atrag atenția analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ.
România a obținut, în premieră de la integraraea în Uniunea Europeană, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Portofoliul comisarului european desemnat de România, Roxana Mînzatu, cu rolul de vicepreședinte executiv, are în vedere ceea ce Comisia numește „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.
Nu e deloc puțin lucru, așa cum au încercat să susțină unii liberali, din contră. subliniază analiștii politici clujeni. Radu Albu- Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj,
crede că această poziție ne responsabilizează și înseamnă în același timp, maturizare pentru țara noastră.
„Faptul că România a primit acest portofoliu este o marcă de maturizare, poate chiar de maturitate, și cu siguranță una de responsabilitate care va trebui asumată într-un sens care să ilustreze contrariul legendei cu privire la ineficiența administrației românești. 20 la sută din cheltuielile bugetare ale Uniunii Europene se regăsesc sub controlul acestui portofoliu, mai important decât cel al transporturilor din punct de vedere al structurilor de integrare pentru că are o dimensiune socială la care Roxana Mânzatu va trebui să se adapteze cu atât mai mult cu cât vorbim de o sferă sensibilă într-o perioadă de fragilitate socială și economică a UE datorată perioadei post-pandemie și a celei de război.
Nu știu cât este neapărat o victorie a Guvernului României, care va fi insistat pentru o poziție de comisar mai compatibilă cu dorința țării noastre de a juca un rol crescut în uniune, și cât este o distribuție venită din inițiativa președintei Comisiei, dar cu siguranță România nu are de ce să se plângă cu privire la valoarea care îi este acordată în instituțiile europene pe viitorii cinci ani”, a spus Radu Albu Comănescu pentru ZIUA de CLUJ.
Cât despre comentariile acide venite din partea unor liberali privind valoarea acestui portofoliu, analistul clujean completează: „Asemenea comentarii vin în măsura în care actualul prim ministru și-a asumat în întregime meritele, cu atât mai mult cu cât perioada electorală îi permite asemenea exagerări”.
Și Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, consideră că această poziție obținută de țara noastră este un succes., prin care premierul Marcel Ciolacu cu siguranță câștigă „puncte”.
„Funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene e un succes pentru țara noastră. Desigur, portofoliul de care se va ocupa doamna Mînzatu nu curpinde multe domenii de competența exclusivă a UE, prin care ar putea legifera direct și prin care ar putea aloca masiv fonduri catre politici publice. Totusi, faptul că avem pentru prima dată un vicepreședinte executiv al CE, cu rol in coordonarea generală a unor domenii a căror integrare se va aprofunda, este un progres remarcabil. Mai mult, sunt domenii de interes pentru social-democrați- educația, Europa socială demografia, locuitul. În bătălia politică internă, prin acest succes, Domnul Ciolacu și PSD marchează, în mod evident, puncte.
E firesc până la un punct ca PNL să reacționeze critic, fiindcă se află în competiție cu PSD. Pe de altă parte, există și reacții liberale disproporționate, mai ales atunci când minimizează total importanța vicepreședinției și se concentrează strict pe încărcătură postului. Ignoră voit importanța politică a funcției, care nu e una de administrator, ci de decident”, a declarat Sergiu Mișcoiu pentru ZIUA de CLUJ.