Aproape 2.500 de cazuri de rujeolă în ultima lună/ Problemele grave de sănătate pe care le poate da boala pe termen lung

Aproape 2.500 de cazuri de rujeolă în ultima lună/ Problemele grave de sănătate pe care le poate da boala pe termen lung

Un număr de 2.459 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în luna martie în România.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, în România au fost notificate 32.338 de cazuri confirmate cu rujeolă.

În același interval au fost înregistrate 26 de decese, după cum urmează: 5 în Municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, 2 în județul Iași și câte 1 în județele: Mureș, Sibiu, Buzău, Constanța, Alba, Ialomița, Vaslui, Bacău, Suceava și Satu Mare.

În luna martie 2025, au fost notificate 2.459 de cazuri, cele mai multe dintre acestea provenind din județele Neamț (232), Satu Mare (216) și Iași (153), afirmă sursa citată.

Potrivit INSP, în perioada 1 - 31 martie 2025, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 21.969 de doze de vaccin ROR din stocul național.

Rujeola este un virus extrem de contagios, care afectează mai ales copiii, dar care poate fi prevenit cu două doze de vaccin. Acesta poate duce la complicaţii de sănătate şi deces.

Efectele rujeolei asupra sănătății

„Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planetă. O persoană infectată va transmite virusul la 9 din 10 persoane nevaccinate din apropiere”, avertizează specialistul în biologie Peter Kasson, cercetător la Georgia Institute of Technology, citat de The Conversation.

Conform datelor prezentate de specialist, 14% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de rujeolă în 2025 au necesitat spitalizare, iar anul trecut acest procent a fost de 40%. Trei din 1.000 de persoane infectate mor.

Virusul distruge celulele pulmonare, provocând pneumonie virală la aproximativ 1 din 20 de copii infectați. 

De asemenea, boala poate cauza inflamaţii grave ale creierului şi implică mai multe riscuri pe termen lung, cum ar fi pierderea permanentă a auzului.

În cazuri rare, virusul poate rămâne nedetectat în creier și se poate reactiva după 7-10 ani, provocând panencefalită sclerozantă subacută, o formă de demență progresivă aproape întotdeauna fatală.

Un efect alarmant descoperit recent este că rujeola poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște agenți patogeni întâlniți anterior, un fenomen numit „amnezie imunitară”. Un studiu din 2019 a constatat că infecția poate distruge până la 75% din anticorpii unei persoane.

Scopul vaccinurilor este de a crea imunitate fără riscurile unei infecţii grave. Pentru a preveni epidemiile de rujeolă este necesară o acoperire prin vaccinare de cel puţin 95 % a unei ţări sau comunităţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat recent că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.

Comenteaza