Unul dintre cele mai comune medicamente pentru calmarea durerii poate induce un comportament riscant - studiu
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Mar 2025, 16:47
- Sănătate
- Ascultă știrea

Unul dintre cele mai consumate analgezice la nivel mondial poate face mult mai mult decât doar să elimine durerea de cap.
Banalul paracetamol, utilizat pe scară largă ca analgezic și antipiretic, poate crește și nivelul de asumare a riscurilor, potrivit unui studiu din 2020 care a măsurat schimbările în comportamentul oamenilor atunci când sunt sub influența medicamentelor obișnuite fără prescripție medicală.
„Acetaminofenul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, a explicat neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio, când au fost publicate descoperirile, arată sciencealert.com.
Descoperirile se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care sugerează că efectele acetaminofenului asupra reducerii durerii se extind și la diferite procese psihologice, de exemplu scăzând receptivitatea oamenilor la sentimentele negative.
Cercetarea sugerează că atunci când iau paracetamul, capacitatea afectivă a oamenilor de a percepe și de a evalua riscurile poate fi afectată.
Într-o serie de experimente care au implicat peste 500 de studenți ca participanți, Way și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de 1.000 mg de acetaminofen (doza unică maximă recomandată pentru adulți) repartizată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a riscurilor, în comparație cu placebo administrat aleatoriu unui grup de control.
În cadrul experimentelor, participanții au trebuit să umfle un balon neumflat pe ecranul unui computer, la fiecare pompare câștigând bani imaginari. Jocul cerea să obții cât mai mulți bani umflând cât mai mult balonul, dar fără ca acesta să se spargă, caz în care s-ar pierde banii.
Rezultatele au arătat că studenții care au luat acetaminofen s-au implicat într-un risc semnificativ mai mare în timpul exercițiului, în comparație cu grupul placebo, mai precaut și mai conservator.
Consumul de acetaminofen pare să reducă riscul perceput în comparație cu grupul de control, deși într-un alt experiment similar, același efect nu a fost observat.
Deși un astfel de experiment nu reflectă neapărat modul în care acetaminofenul ar putea afecta oamenii în scenarii din viața reală, pe baza unei medii a rezultatelor diferitelor teste, echipa a concluzionat că există o relație semnificativă între a lua acetaminofen și alegerea unui risc mai mare, chiar dacă efectul observat pare ușor.
Cercetătorii spun că efectele aparente ale medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor ar putea fi interpretate și prin alte tipuri de procese psihologice, cum ar fi, probabil, reducerea anxietății.
„Avem într-adevăr nevoie de mai multe cercetări privind efectele acetaminofenului și ale altor medicamente eliberate fără prescripție medicală asupra alegerilor și riscurilor pe care ni le asumăm”, a spus Way .
Descoperirile au fost raportate în Social Cognitive and Affective Neuroscience.