„Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele, pentru o viață” / Boc: "Clujul se îndreaptă spre dimensiunea asta de a renunța încet, dar sigur, la focurile de artificii"
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Dec 2024, 09:53
- Social
- Ascultă știrea
O campanie de conștientizare privind riscurile utilizării artificiilor și petardelor pentru protecția animalelor de Sărbători a fost demarată recent.
Protecția Animalelor CJ Ilfov a lansat campania „Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele, pentru o viață”, în parteneriat cu organizația Hearts Society, Spitalul Veterinar Pet Stuff și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția pentru Protecția Animalelor. Campania este una de conștientizare privind riscurile utilizării artificiilor și petardelor, a transmis petscats.ro.
Potrivit organizatorilor, an de an, sute de animale se pierd din cauza pocnitorilor, iar alte câteva zeci mor. Legislația prevede că artificiile pot fi folosite „numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului” (art. 34 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive).
„Distracția noastră nu trebuie să coste vieți. Artificiile și petardele nu fac rău numai animalelor, ci și oamenilor. În perioada sărbătorilor, vedem foarte mulți copii mutilați din cauza petardelor. Informarea și educația fac diferența”, a declarat Hilde Tudora, director Protecția Animalelor CJ Ilfov.
Marian Gabriel Crețu, comisar-șef de poliție, director al Direcției Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a spus: „Folosirea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice este foarte periculoasă. Bunăstarea animalelor e responsabilitatea fiecăruia în parte și, totodată, a tuturor. Neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor nu rămâne nepedepsită de lege. Astfel, cei care nu respectă prevederile legale privind protecția animalelor riscă amendă ori dosar penal.”
Campania se desfășoară până la finalul anului, în spațiul public, prin distribuirea de mesaje scrise și video. Mai multe persoane publice – jurnaliști, actori, cântăreți, oameni din lumea sportului – se alătură demersului nostru de a schimba vieți și mentalități.
Conform legislației în vigoare, folosirea ilegală a materialelor pirotehnice se pedepsește cu amendă de până la 7.500 de lei, chiar și cu închisoare de până la un an. În plus, tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote se sancționează cu amendă de până la 1.000 de lei.
Amintim că proiectul de HCL din acest an nu cuprinde sume pentru spectacol de artificii. Primarul Emil Boc declara în vară că dorește să renunțe la acest obicei în favoarea spectacolului de drone, acest lucru după ce a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 unde a remarcat faptul că a fost singura ediție unde n-au existat focuri de artificii.
„Asta trebuie să fie direcția, apropos de dimensiunea verde despre care tot vorbim. Utilizarea jocurilor de lasere cu muzică și jocuri de lumini – acesta trebuie să fie viitorul. Clujul se îndreaptă spre dimensiunea asta de a renunța, încet dar sigur, la focurile de artificii. Trecem pe drone, pe jocuri de lumini și lasere. În direcția asta merge orașul: tot mai puține spre zero focuri de artificii. Va fi o tranziție ca oamenii să vadă și să înțeleagă de ce e necesară această măsură”, a transmis Emil Boc, la ZIUA LIVE în luna august.
CITEŞTE ŞI: Cât costă distracția clujenilor de 1 Decembrie și Revelion 2025. FĂRĂ ARTIFICII
CITEŞTE ŞI: 1,1 milioane de lei trebuie să plătească părinţii adolescenţilor care au incendiat cu petarde un depozit de marfă de la Iulius Mall
CITEŞTE ŞI: Atenție de unde cumpărați petarde și artificii de Revelion. ITM Cluj ia în vizor comercianții. Producătorii și vânzătorii neautorizați riscă pedeapsa cu închisoarea