Iata, suntem in campania electorala. Pot incepe dezbaterile. Poate fi dat startul confruntarilor in direct intre cei doi candidati, despre care toate cercetarile de piata spun ca se vor califica in turul doi. Klaus Iohannis a lansat o provocare in acest sens. In mod insistent. De cateva ori pana in prezent. Dar Victor Ponta tace. Refuza sa dea un raspuns. Fuge de orice confruntare in direct cu contracandidatul sau. Oare de ce?
Este chiar asa. Atat el, cat si staff-ul de campanie furnizeaza presei fel de fel de teme colaterale. Acele teme care nu au nicio legatura cu guvernarea buna sau rea. Aceasta este o prima observatie. A doua este ca, iata, au trecut cateva zile bune de cand Klaus Iohannis il provoaca la dezbaterea, in fata telespectatorilor, a marilor teme care ii preocupa pe romani. Iar Victor Ponta nu raspunde. A pus coada intre picioare. Se teme de orice dialog legat de guvernare. Si, din punctul sau de vedere, face foarte bine. Sansa lui in aceasta campanie electorala este sa schimbe vorba.
Sa fim foarte atenti. Peste cateva zile va exploda bomba. La Washington. Si nu oriunde. Chiar in Congresul Statelor Unite.
Si nu orice fel de greva. Greva generala. Pe termen de sase saptamani. O greva initiata, declarata si facuta de PSD. Dar care, vrem, nu vrem, antreneaza intregul Parlament. Pentru ca, in absenta majoritatii, opozitia vine degeaba la lucru. Este un caz fara precedent. De ce?
Senatorul PNL Cristian Bodea a inregistrat in Parlament o propunere de act normativ, intitulata “Legea tacerii”. Ce urmareste acesta? Sa consacre, printr-un act normativ, ceea ce Guvernul Victor Ponta si majoritatea socialista au instaurat. Si anume o Romanie fara Parlament.
Se pare ca nu. Executivul a dat ultimul tun. Rectificarea bugetara. Prin care se iau bani - de unde credeti? - de la Invatamant si de la Cultura. Si unde se duc banii? La serviciile secrete. Bani multi. Bani publici. Pentru ca tot vorbim despre ofiteri acoperiti. Dar si aceasta este o perdea de fum. Esenta rectificarii e alta. Banii lui Dragnea. Prin care sunt cumparati primari. Dar, dincolo de aceasta scamatorie, ramane totusi intrebarea: Mai guverneaza cineva aceasta tara?
Din nou, suntem un stat cu totul si cu totul special. Daca studiem, fie si superficial, comportamentul conducatorilor nostri, vom constata un fapt uluitor. De mai mult timp, Romania are doi presedinti. Si Traian Basescu, si Victor Ponta. Ambii incearca sa raspunda fisei acestui post. In timp ce presedintele Traian Basescu a incetat de mult sa mai fie jucator la Guvern. Dar culmea: nici Victor Ponta nu mai joaca la Guvern. Decat aparent. Astfel, in timp ce fisa postului prezidential este supraexpusa, fisa postului de premier este subexpusa. Mai simplu spus: neonorata.
Alina Mungiu-Pippidi, care conduce Societatea Academica Romana, lanseaza o cifra inspaimantatoare. Serviciile secrete ale acestei tari, mai putin DNA, al carui servicu secret este neoficial si nesupravegheat de nimeni, dispun, in prezent, de circa 15.000 de ofiteri acoperiti. Conform doamnei Mungiu, o mare parte dintre acestia lucreaza in presa. Daca asa stau lucrurile, este inspaimantator. Si nu este de mirare ca presa a scazut in ultimii ani de pe treia pozitie, in materie de credibilitate, dupa biserica si armata, undeva la genunchiul broastei.
Am cazut de acord ca nu poate fi vorba de un 007. Adica de vreun erou. Un erou al institutiilor de securitate ale statului nu poate fi regasit in interiorul aparatului judecatoresc, in presa, in Executiv, in Parlament sau in partide. Nu este de conceput ca, in asemenea ipostaze, el ar fi pus in situatia sa-si riste viata in beneficiul patriei. Dar daca nu e 007, ce este acel ofiter acoperit? Este o cartita. Vom afla cine e cartita prezidentiala?