Exclusiv Foto Cadavru între fecale + apartament sigilat de peste 3 luni în Grigorescu = RISC EPIDEMIOLOGIC / Vecinii sportă mirosul și cer cu disperare igienizarea locuinței
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 07:09
- Eveniment
- Ascultă știrea

Un clujean din cartierul Grigorescu nu mai știe prin ce metodă să rezolve o situație cât se poate de periculoasă. Pe strada General Eremia Grigorescu a fost găsit un cadavru între materii fecale în luna februarie, însă după ridicarea cadavrului nimeni nu a făcut o igienizare a locuinţei, iar apartamentul a fost sigilat de către autorităţi.
Povestea o spune pentru ZIUA de CLUJ vecinul decedatei, care locuieşte în acelaşi imobil de pe strada Eremia Grigorescu 7 din Cluj-Napoca. El este cel care a şi alertat Poliţia în data de 14 februarie când nu a mai văzut mişcare în apartamentul vecin timp de câteva zile. Vecina lor, care locuia singură, a fost găsită decedată în fotoliu, iar clujeanul spune pentru ZIUA de CLUJ că pe el l-au chemat poliţiştii pentru a identifica decedata, iar ceea ce au văzut şi mirosit a fost cumplit.
Când au intrat în interiorul apartamentului au găsit o mizerie de nedescris: fecale de pisică în bucătărie, iar pe fotoliul unde era vecina decedată se aflau deasemenea fecale. Inclusiv în baie, fecalele erau pe capacul de toaletă. Din cauza mirosului groaznic din apartament, poliţiştii nu au zăbovit să îi caute buletinul şi s-au mulţumit cu un cupon de pensie pe baza căruia au iniţiat formele legale pentru ridicarea cadavrului.
Apartamentul a fost sigilat după ce au plecat cei de la criminalistică, iar vecinul a aflat că femeia a fost înmormântată la două săptămâni de la deces, în data de 31 martie 2025, în prezenţa unui avocat al familiei, doamna decedată având doar un frate la Ploieşti care nu a venit la Cluj nici când a fost înştiinţat că sora lui a murit. Omul spune că a apelat la autorităţi chiar înainte de înmormântare pentru a solicita igienizarea apartamentului vecin. În răspunsul primit în data de 23 martie de la Direcţia de Astistenţă Socială a Primăriei, clujeanului din Grigorescu i s-a răspuns că de înmormântare şi igienizare se vor ocupa rudele decedatei, respectiv o cumnată a decedatei.
Timpul a trecut şi nimeni nu a venit să cureţe locuinţa, iar de sub uşă iese constant un miros cumplit. Omul e disperat şi se gândeşte cu groază ce se va întâmpla dacă va veni şi căldura. Dacă nu ar fi uşa închisă cu sigiliu spune că ar fi mobilizat el o echipă de oameni care să îl ajute să facă curat, însă e conştient nu doar de pericolul juridic, ci mai ales de cel sanitar la care s-ar expune. Acesta se întreabă dacă nu cumva ar putea izola cu silicon locuinţa vecină, însă problema tot acolo ar rămâne.
Luni, 19 mai, clujeanul din Grigorescu a depus inclusiv la Direcţia de Sănătate Publică din Cluj o solicitare de igienizare şi spune că ar fi vrut măcar să vină cineva să constate ce e acolo deoarece e convins că în felul acesta autorităţile categoric ar acţiona de urgenţă. Omul mai spune că la presă a mai apelat în primăvara aceasta, dar nu pentru că e dornic de scandal, ci pentru vrea cu disperare ajutor: „Efectiv nu ştim cum să mai procedăm pentru rezolvarea situației, credeţi-mă”. Chiar dacă proprietatea e sigilată şi cine este persoana care are drepturi sau obligaţii asupra locuinţei a devenit o poveste încâlcită după decesul doamnei, aceasta nefiind proprietară în acte, omul spune că speră într-o rezolvare cât mai rapidă înainte să vină vara.
Amintim că în vara anului trecut, în cadrul întâlnirilor primarului Emil Boc cu cetăţenii din cartiere, o problemă legată de igienizarea unui apartament a fost sesizată de vecinii unei doamne care aduna gunoaie la parterul unui bloc. “În Mărăști am găsit o problemă care risca să devină un focar de infecție publică, pentru că cineva la parter (într-un bloc - n. red.) depozita gunoaie nelimitate. Cetățenii nu reușeau să găsească o soluție să-l oprească ce cel care aduna gunoaie și pe riscul de căldură se putea transforma totul într-un risc epidemiologic”, a spus primarul Emil Boc la ZIUA LIVE. Astfel, Boc a precizat că s-au folosit instrumentele autorității statului pentru a se putea face curățenie, iar oamenii să nu aibă de suferit. "Uneori e nevoie ca statul să fie mult mai prezent şi mai ferm acolo", a precizat primarul Clujului la ZIUA LIVE în data de 8 august 2024.