Foto Când s-ar putea circula pe tronsonul "muzeu" Suplacu de Barcău – Chiribiș: "Se văd progrese bune în teren"
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Mai 2025, 15:27
- Economie
- Ascultă știrea

Constructorul român Erbașu a început lucrările pe șantierulsecțiunii Suplacu de Barcău – Chiribiș la începutul acestui an.
Antreprenorul român Erbașu are termen 18 luni pentru realizarea lucrărilor, în urma unui contract cu o valoare de peste 884,12 milioane de lei. Este vorba despre celebrul segment "Bechtel", rămas cu lucrări neîncheiate în urma contractului păgubos semnat cu compania americană. Dar va reuși antreprenorul român să transforme într-un an și jumătate "muzeul" într-o șosea modernă? Cei de la Asociația Pro Infrastructură au prezentat două scenarii - unul optimist și unul pesimist.
"După un start hibernal așa cum vă relatam în 23 februarie, cei de la Erbașu au reușit să apese pedala de accelerație și se văd progrese bune în teren, atât la terasamente cât și la structuri. Însă mobilizarea trebuie să continue pe trendul ascendent dacă antreprenorul vrea să facă o figură frumoasă la primul său proiect rutier major și să inaugureze lotul în termenul contractual din iulie 2026. Posibil, în varianta optimistă.
Chiar dacă s-ar rata vara viitoare și vom intra în scenariul pesimist, totuși avem șanse mari să scăpăm de acest sector blestemat cel mai târziu la sfârșitul lui 2026, adică la 22 de ani și jumătate (!!!) de la prima cupă de excavator dată de Bechtel în iunie 2004", arată Asociația Pro Infrastructura.
Compania Erbașu Construcții, care a câștigat încă în 2023 licitația pentru construirea secțiunii de 26 km dintre Chiribiș și Suplacu de Barcău a Autostrăzii Transilvania, a primit de la CNAIR ordinul de începere a lucrărilor de execuție abia la începutul acestui an. Proiectul tehnic a fost aprobat cu întârziere, abia în decembrie 2024, deși ordinul de începere aferent a fost dat în luna martie a aceluiași an.
La finalul lunii martie, progresul fizic pe şantierul secţiunii Suplacu de Barcău – Chiribiş a ajuns la 5%. Odată finalizată, bucata de șosea la care lucrează Erbașu va avea o utilitate redusă până va fi terminat și lotul Chiribiș – Biharia, predat de curând de CNIR asocierii dintre Precon Transilvania și Citadina 93 Galați, care are la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Este vorba despre sectorul de 28,5 kilometri care va completa legătura dintre județul Sălaj și frontiera cu Ungaria, prin punctul de trecere Borș II.