Cea mai veche Biblie s-a vândut cu aproape 40 milioane dolari la o licitație

Cea mai veche Biblie s-a vândut cu aproape 40 milioane dolari la o licitație
| Foto: Twitter

Cea mai veche şi mai completă Biblie ebraică a fost cumpărată la Sotheby's New York pentru 38,1 milioane de dolari, devenind cel mai valoros manuscris vândut la licitaţie.
 

Se crede că Codex Sassoon a fost scris în urmă cu aproximativ 1.100 de ani.
 
Este cel mai vechi exemplu care a supravieţuit unui singur manuscris care conţine toate cele 24 de cărţi ale Bibliei ebraice cu punctuaţie, vocale şi accente.
 
Avocatul şi fostul ambasador american Alfred Moses l-a cumpărat pentru Muzeul ANU al poporului evreu din Tel Aviv, Israel.
 
„Biblia ebraică este cea mai influentă din istorie şi constituie piatra de temelie a civilizaţiei occidentale", a spus Moses într-o declaraţie.
 
"Mă bucur ştiind că ea aparţine poporului evreu. A fost misiunea mea, realizând semnificaţia istorică a Codexului Sassoon, să mă asigur că aceasta rezidă într-un loc cu acces global pentru toţi oamenii."
 
Oferta câştigătoare a depăşit suma de 30,8 milioane de dolari plătită de cofondatorul Microsoft, Bill Gates, în 1994, pentru Codex Leicester, caietul ştiinţific al lui Leonardo da Vinci, relatează BBC
 
Codexul Sassoon poartă numele unui proprietar anterior, David Solomon Sassoon, care l-a achiziţionat în 1929 şi a adunat cea mai mare şi mai importantă colecţie privată de manuscrise ebraice din lume în casa sa din Londra.
 
Textul Bibliei ebraice, ale cărei 24 de cărţi alcătuiesc ceea ce creştinii numesc Vechiul Testament, a rămas în schimbare până la începutul Evului Mediu, când savanţii evrei cunoscuţi sub numele de masoreţi au început să creeze un bloc de note care să îl standardizeze.
 
Codexului Sassoon, despre care datarea cu carbon arată că a fost creat în jurul anului 900, îi lipsesc doar 12 pagini, potrivit casei Sotheby's.
 
Secole de adnotări şi inscripţii arată că manuscrisul a fost vândut de un bărbat pe nume Khalaf ben Abraham lui Isaac ben Ezekiel al-Attar, care ulterior a transferat proprietatea celor doi fii ai săi, Ezekiel şi Maimon.
 
În secolul al XIII-lea, codexul a fost dedicat unei sinagogi din Makisin, în nord-estul Siriei.
 
După ce oraşul a fost distrus fie de către mongoli, mai târziu în secolul al XIII-lea, fie de către timurizi la începutul secolului al XV-lea, manuscrisul a fost încredinţat spre păstrare lui Salama ibn Abi al-Fakhr. Apoi a dispărut în istorie timp de 500 de ani.
 
Cel mai recent proprietar al Codexului Sassoon a fost investitorul elveţian Jacqui Safra, care l-a cumpărat pentru 2 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată la Londra în 1989.

Comenteaza